Tee itsesi näköinen joulu!

Lapsuuden perheessäni joulua edelsi melkoinen määrä stressiä ja korkeita odotuksia, jonkinasteista pedanttiutta ja perfektionismia. Koska olen itse tavallaan myös perfektionisti, halusin aikuisena myös täydellisen joulun, mutta myös sellaisen, jossa on nimenomaan hyviä asioita, ja mahdollisimman vähän stressiä.

Tee itsesi näköinen joulu - piparkakkuhuvipuisto

Niinpä otin aikuisena rennon otteen jouluun. Mieheni kanssa sovitimme kummankin perheen jouluperinteet yhteen, valitsimme kummastakin parhaimmat palat ja lisäsimme uusia, omia juttuja. Omaa oli esimerkiksi lähes jokavuotisen piparkakkutalon suunnittelu ja rakentelu. Loimme perheellemme ikiomat jouluperinteet.

Yhdeksän vuotta sitten äitini kuoli juuri ennen joulua. Se joulu oli tietysti erilainen ja erityinen, ja se jätti vahvan leiman myös kaikkiin tuleviin jouluihin. Suru ja kaipuu ovat edelleen voimakkaasti läsnä joka joulu. Minusta tuntui, etten onnistunut enää mitenkään viettämään sitä täydellistä, stressitöntä joulua, jonka nuorina aikuisina olimme onnistuneet luomaan.

Jouduin taas kerran pohtimaan sitä, millaisen joulun haluan. Mitkä ovat joulun tärkeimpiä asioita juuri minulle? Lahjat, täydellisen siisti koti ja jopa kotitekoiset jouluherkut saivat väistää tieltä. Tärkeitä asioita minulle ovat kauniit joululaulut, piparkakkutalon suunnittelu ja rakentaminen, joulun sanoma, jouluaaton ruoasta nauttiminen ja perheen yhdessäolo.

Nämä viisi saivat jäädä. Jokainen joulu rauhoitun joulukonsertissa, ja käyn halutessani useassakin. Piparkakkutalon luominen tuo joulun iloa. Joulun menyy suunnitellaan joka vuosi uudestaan, koska rosollit ja sillit eivät vaan kuulu lempiruokiini, innostuneina kotikokkeina haluamme joka joulu kokeilla uutta, ja haluamme syödä hyvin, jopa erityisen hyvin. Jokaiseen askareeseen osallistuu lisäkseni ainakin joku muu perheenjäsen, vaikka kiireiset teinit eivät kaikki kolme enää ehdikään näperrellä piparkakkutaloa tai käydä joka konsertissa kanssani. Ja perheemme, käsittäen meillä myös lähisuvun, kokoontuu joka joulu kirkon jälkeen pöydän ääreen.

Tee itsesi näköinen joulu, olet sen arvoinen!
Rauhallista, iloista ja tunnelmallista jouluviikkoa teille kaikille!

Toivottaa ravintoneuvoja Nina Westerback

Tee itsesi näköinen joulu - piparkakkujäätelökioski

(Kuvat ovat vuoden 2016 piparkakkuhuvipuistostamme. Tänä vuonna työn alla on piparkakkunukkekoti.)

Tee itsesi näköinen joulu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *