Kuinka puhua nuorille ravinnosta?

Hiljattain minulla oli ilo saada luennoida ravinnosta nuorille urheilulupauksille. Paikalla oli kolmisen kymmentä nuorta kestävyyslajien edustajaa, ikä noin 15 vuotta. Kuinka puhua nuorille ravinnosta parhaimmalla tavalla?

Kuinka puhua nuorille ravinnosta

Nuorille on aina haasteellista puhua ravinnosta, koska samalla kun haluaa antaa tietoa, ei saa monimutkaistaa asioita liikaa, ja täytyy säilyttää mahdollisimman rento suhtautuminen ruokaan ja ruokailuun. Ovathan syömishäiriöt vakava ongelma, jota on pyrittävä myös ehkäisemään, ja urheiluseuroissa yhtä lailla kuin muuallakin.

Päätin painottaa heille muutamaa asiaa:

  1. Rasvan tärkeys,
  2. Aidon ruoan merkitys ja
  3. Rentous ja nautinto.

Ruoasta saa ja pitääkin nauttia.

Rasvan tärkeys

Rasva on tärkeää siksi, että kasvavilla, urheilevilla nuorilla, on usein nälkä, ja mitä vähemmän rasvaa he syövät, sitä helpompi on vajota karkkisuohon. Päivittäinen karkkien syönti kun ei edistä urheilutuloksia, jos huipulle haluaa, eikä muutenkaan kohenna terveyttä. Tarpeellinen rasvan määrä pitää kylläisenä paremmin, tasapainottaa oloa ja mielentilaa, ja varmistaa paremmin rasvaliukoisten vitamiinien, eli A, D, E ja K, saannin. Myös hyvän hormonitasapainon kannalta tarpeellinen määrä rasvaa on välttämätöntä.

Kuinka puhua nuorille ravinnosta

Aidon ruoan merkitys

Aito ruoka on tärkeää, koska siinä on aitoa ravintosisältöä parhaimmassa ja helpoimmin imeytyvässä muodossa. Mitä enemmän aitoa ruokaa, sitä vähemmän makeisia, välipalatuotteita, snäksejä, sipsejä, pikaruokaa ja jätskiä. Aito ruoka pitää kylläisenä ja auttaa rakentamaan vastustuskykyä. Kun nuori tottuu aitoon ruokaan, hän oppii samalla arvostamaan aitoja makuja ja haluaa syödä jatkossakin mahdollisimman aitoa ruokaa. Roskaruoka ei silloin edes maistu hyvälle.

Rentous ja nautinto

Rento suhtautuminen ruokaan on tärkeää, sillä syömishäiriöille alttiimpia ovat juuri tämän ikäiset nuoret, ja urheilevakaan nuori ei ole siitä turvassa. Tätä en tietenkään nuorille painottanut, vaan rentoudesta puhuin enemmänkin positiivisen kautta – ruoka on herkullista ja siitä saa ja pitääkin nauttia. Sokeria voi ja saa syödä, mutta jos haluaa voida mahdollisimman hyvin tai saada huipputuloksia urheilijana, on syytä jättää se pois päivittäisestä ruokavaliosta. Sokerisen jogurtin voi korvata turkkilaisella ja smoothie on makea banaanin tai päärynän ansiosta ilman yhtään lisättyä sokeria. Kun tekee mieli jotain pientä makeaa voi syödä vaikka kuivattuja hedelmiä.

Kuinka puhua nuorille ravinnosta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *