Saako jouluna herkutella?

Moni meistä pyrkii syömään terveellisesti. Olet ehkä kysynyt itseltäsi, saako jouluna herkutella? Terveellinen ruoka voi tarkoittaa eri ihmisillä eri asioita. Joillakin se on sokerin tai viljojen minimointia, toisella lihan välttämistä, kolmannella taas ruoka-annosten keventämistä. Kaikilla voi joulun aika olla todellinen haaste.

Saako jouluna herkutella?

Älä tunne syyllisyyttä! Jouluna on lupa herkutella, ja sinun kuuluu nauttia ruoasta.

Itse näen asian niin, että jouluunkin kuuluu paljon herkkuja, jotka sopivat melkein kaikenlaiseen terveelliseen syömiseen! Annanpa joitain esimerkkejä:

  • Karppaaja voi syödä vapaasti useimpia kalaruokia, äyriäisiä ja mätiä, kinkkua ja kalkkunaa, hyvää kinkkukastiketta sekä useita kinkun lisukkeita, kuten herneitä ja punakaalia. Samoin sopivat pähkinät, se kaikista tummin suklaa, sekä pieni pala oikein laadukasta raakakakkua. Vältettäväksi jäävät suuret laatikkoannokset, peruna, riisipuuro ja makeimmat herkut.
  • Lihan välttäjällä on helppoa, koska kalaa löytyy yleensä riittävästi. Kinkku jää väliin.
  • Keventäjän kannattaa vain muistaa maistaa tarpeeksi pieniä annoksia jokaista sorttia.
  • Vegaani suunnittelee joulupöytänsä itse. Tai jos hän lähtee kylään, hän voi esimerkiksi Ruohonjuuresta hankkia loistavia ruokia, jotka sopivat hänelle kinkun ja kalojen sijasta. Riisipuuroonsa hän käyttää maidon sijaan vaikkapa vettä ja mantelikermaa tai kookosmaitoa!

Eli suomalaisessa joulupöydässä on enemmän hyvää kuin vältettävää! Lisäksi haluaisin jakaa muutaman kaikille sopivan ohjeen, olet sitten lautasmallin käyttäjä, kasvissyöjä tai karppaaja:

  • Älä tunne syyllisyyttä! Jouluna on lupa herkutella, ja sinun kuuluu nauttia hyvästä ruoasta. Tärkeätä on sitten joulun jälkeen päästä omaan rutiiniin uudestaan kiinni.
  • Keskity siihen, että syöt mahdollisimman paljon oikeaa, ravitsevaa ruokaa, eikä siihen, mitä sinun pitäisi välttää!
  • Tee joulunamit ja muut makeat herkut itse, tai osta kaikista laadukkainta namia tai kalleinta suklaata mutta vain pieniä määriä! Mutta syödessäsi sitä, nauti sitäkin enemmän! Se vähentää tavallaan automaattisesti ylensyöntiä.
  • Jos sinun on todellakin oltava tarkka ruokavaliostasi, ilmoita avoimesti sukulaisille, joiden luo olet menossa syömään, mitä et voi syödä, ja tarjoudu tarvittaessa ottamaan jotakin ruokaa mukaan, jos emännästä tai isännästä näyttää tuntuvan hankalalta mukautua tarpeisiisi.

Hyvää ja herkullista, tosiruokaista joulua!

Saako jouluna herkutella?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *