Kokonaisena keitetty kana

Kokonaisena keitetty kana on helppo ja ravitseva ruoka. Meillä se ei ollut niin helppo, koska kana piti ensin teurastaa ja kyniä ja suolistaa. Varsinainen ohje on tuossa vähän alempana!

Kokonaisena keitetty kana

Koitti siis se päivä, kun meidän piti teurastaa ensimmäinen kanamme. Jo ennen kuin saimme kanat viime kesänä, päätimme, ettei meillä pidetä kanoja eläkkeellä, ainakaan pitkään. Vaan ne lopetetaan, ja jos mahdollista, myös syödään.

Olivia ei ollut muninut yhtään munaa sen jälkeen kun hän tuli meille. Ajattelimme ensin, että muutto otti koville, jotain annoimme hänelle aikaa sopeutua. Hän sopeutuikin hyvin. Alussa hän oli arka ja hermostunut, ja pikkuhiljaa hän rentoutui. Mutta niitä munia ei tullut. Päätimme antaa hänelle takarajaksi pääsiäisen, koska silloin, jos koskaan, muniva kana munii. Pääsiäinen tuli, muut kanat munivat 5-6 munaa viikossa, Olivia nolla.

Kanamme Olivia

Selostan kanan teurastamisen vain lyhyesti, ja keskityn sitten ruoka-ohjeeseen: kokonaisena keitetty kana. Teurastaminen tapahtui niin, että nappasin alkuillasta jo uneliaan, rauhallisen Olivian orrelta, vein pölkylle, mieheni löi puupalikalla takaraivoon puudutukseksi, ja sekunneissa sen jälkeen löi kirveellä pään poikki. Sitten pidin lintukropan ämpärin sisällä ylösalaisin kunnes rimputus loppui. Ja se oli siinä. Yksi kolmesta teinityttäristämme oli myös mukana katsomassa, 16-vuotias tuleva lääkäri. Hän ei ollut moksiskaan!

Oliko se mukavaa? No ei todellakaan! Mutta omasta mielestäni kananomistajana on oltava osaaminen ja valmiudet myös teurastaa, koska milloin vaan voi joutua yllättäen hätäteurastamaan tai lopettamaan kanan esimerkiksi tapaturman tai sairauden takia.

Vedimme sitten henkeä ja keitimme samalla vettä isoimmassa kattilassamme. Kastelimme kanan muutama kerta kiehuvaan veteen, jonka jälkeen kyniminen sujui helposti. Sitten suolistus, mikä oli aikaa vievin, ja jouduinpa sen vielä itse tekemään kun miehen käsi ei tahtonut mahtua kanaan. Tiukassa istuivat osa sisäelimistä, mutta sain ne ulos, jonka jälkeen lintu pestiin kylmässä vedessä.

Keitettykana4

Puhdistuksen jälkeen kokonainen kana riiputettiin niin sanotusti 40 astepäivää. Tämä tarkoitti meidän tapauksessa 3 vuorokautta noin 10-16 -asteisessa lasiverannassa.

Jos sinulla ei ole omia kanoja, niin kauppojen pakastealtaasta voi vielä löytyä aitoa kanaa! Aloita silloin sulattamalla kana jo edellisiltana.

Kokonaisena keitetty kana

Tarvitset:

1 kana
3 laakerinlehteä, 15 kokonaista pippuria
1-2 rkl merisuolaa (noin 1 rkl per 2 litraa vettä)
1 sipuli lohkoina
(1-2 porkkanaa paloina)
vettä

Tee näin:

Laita kokonainen kana isoon pataan tai kattilaan ja lisää niin paljon kylmää vettä, että kana juuri ja juuri peittyy. Kiehauta vesi ja poista mahdollinen vaahto pinnalta. Lisää laakerinlehdet, pippurit, suola ja sipuli. Keitä kana 2,5-3 tuntia. Me keitimme tasan 3 tuntia, ja kana oli arviolta noin 3-vuotias.

Kokonaisena keitetty kana, padassa

Nosta kana pois keitinvedestä ja anna sen jäähtyä hetki. Irrota sitten liha ja keitä sen jälkeen vielä luut vähintään 30 minuuttia liemessä. Samalla voit keittää lientä kokoon ilman kantta.

Kokonaisena keitetty kana, keitetty

Lientä voit käyttää kanakeittoon tai pataan. Jos teet kanaviillokin, käytä osa liemestä siihenkin. Jos teet liemestä keittoa, jäähdytä liemi välissä ja poista rasvakerros, niin keitosta tulee parempaa.

Keitetystä kanasta tuli oikein maukasta ja mureaakin. Reisiliha oli tummaa, lähinnä ankanlihan väristä. Teimme kananlihasta viillokin, mutta hyvin sen olisi voinut syödä ihan sellaisenaankin esimerkiksi riisin ja hyvän kastikkeen kera! Tyttäristämme 13- ja 16-vuotiaat olivat jo alusta asti sanoneet, etteivät he sitten Oliviaa aio syödä. 16-vuotias kuitenkin muutti mielensä, ja söi ihan reippaasti. Muut lapset olivat poissa kotoa mutta veikkaan, että 18-vuotiaamme olisi kyllä syönyt, 13-vuotiaamme ei.

Kokonaisena keitetty kana - viillokki

 

Aikaisemmat kanablogit: Näin leikkimökistä tuli kanala, Kanojeni ruokavalio, Piparkakkukanala, Kanala talvella

 

Kokonaisena keitetty kana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *