Näin leikkimökistä tuli kanala

Vaikka asummekin taajamassa, meillä on iso puutarha, ja haluamme olla osittain omavaraisia ruoan suhteen. Omasta maasta saadut perunat, porkkanat, salaatit, yrtit sekä kasvihuoneen tomaatit, kurkut ja paprikat ovat kivoja, mutta olisivathan omat kananmunat vasta kova juttu! Viime keväänä ja alkukesänä muokattiin leikkimökistä kanala ja kohta sinne muutti viisi kanaa.

Leikkimökin olin rakentanut jo kymmenisen vuotta sitten puutavarasta, jota jäi talonrakennusprojektin jäljiltä. Noin viiden neliön kokoisessa mökissä oli projektin alussa lautalattia, seisomakorkeus, ja kaksi ikkunaa mutta vain yksinkertainen, eristämätön lautaseinä. Pakollisia toimenpiteitä oli ainakin seinien ja katon eristäminen, kulkuaukon tekeminen sekä orsien ja pesien rakentaminen. Käytännössä teimme samalla sata muutakin hommaa…

Leikkimökistä kanala - alkutilanne
Tästä se alkoi. Leikkimökki on tyhjennetty. Myös kuopuksen luvalla – lapsemme ovat jo 17, 15 ja 12, ja heitäkin jo kiinnosti kanala enemmän kuin leikit.

Leikkimökistä kanala - luonnos
Pohjapiirustus.

Leikkimökistä kanala - luukku
Luukku valmis. Eristyksineen kaikkineen.

Leikkimökistä kanala - sisäpaneeli
Sisäpaneelia rakennetaan, samalla ekovillaa väliin.

Leikkimökistä kanala - ulkotarha
Ulkotarha puolessa välissä. Alaosastaan verkko on tiheämpää, ja se on kaivettu maahan sisään, etteivät petoeläimet pääse kaivamallakaan tarhaan.

Leikkimökistä kanala - orret
Nyt rakennan jo sisustusta. Tässä orret ja niiden alla tyhjennettävä lantalaatikko. Orret vaihdoimme myöhemmin paksummiksi, kun isoimman kanamme jalat eivät oikein tuohon oikein sopineet.

Leikkimökistä kanala - munintapesät
Rakensin kaksi pesää. Taiteilimme vesiväreillä nuorimman tyttäreni kanssa verhotkin.

Leikkimökistä kanala - kalkkiautomaatti
Kalkki- ja sora-automaatti.

Leikkimökistä kanala - kulkusilta
Ulkotarhan katos ja kanojen kulkusilta.

Leikkimökistä kanala - ulkotarhan ovi
Ulkotarhan ovenkin sain valmiiksi. Myöhemmin rakensimme vielä toisen kevytrakenteisemman ulkotarhan tämän kylkeen.

Leikkimökistä kanala - väliseinä
Sisätilan verkkoväliseinä ja ovi. Tämä oli hyvä päätös – pienessä n. 50 cm * 1,80 m kokoisessa eteisessä on tilaa muun muassa kauralle, soralle ja kalkille sekä sähköasennuksille, eivätkä kanat pyri heti ulos kun avaamme ulko-oven.

Leikkimökistä kanala - lattia
Lattialle laitoimme paksun kuitukankaan ja kutterinpuruja, jotka löysimme isäni varastoista naapurista.

Leikkimökistä kanala - Shakira Elvira

Leikkimökistä kanala - Milou

Leikkimökistä kanala - Nemi Olivia
Tässä vaiheessa projektia saapuivatkin jo asukit: kolme maatiaiskanaa, joista Shakira ja Elvira vain 6-viikkoisia ja Milou noin vuoden ikäinen, harmaa leghorn Nemi ja hybridi Olivia. Ihastuimme niihin saman tien – kanat ovat herttaisia, uteliaita ja hauskoja eläimiä.

Leikkimökistä kanala - kuistin kaide

leikkimökistä kanala - kuistin kaide
Kuistikin saatiin vihdoin rakennettua – olisi tietty ollut ihan hieno leikkimökissäkin, heh. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kaiteeseen tuli asiaan kuuluvat kuviot. Ja ovessa pitää tietysti olla talon nimi ja kuistilla kukka! Pinosimme myös pari riviä polttopuuta orsiseinän ulkopuolelle – ehkä tämä jopa eristäisi mökkiä hieman lisää.

Leikkimökistä kanala - sähköt
Viimeisessä rakennusvaiheessa kanalaan vedettiin sähköt …

Leikkimökistä kanala - sähköasennus

Leikkimökistä kanala - lämpölamppu
… ja asennettiin lämpölamppu ja valaistus. Valaistus toimii ajastimella siten, että kanojen päivä pitenee hieman aamupäästä, koska ne jaksavat silloin paremmin talven läpi. Lämpölampun enimmäisteho on 250 W.

Olen iloinen, kun olen tavallaan pystynyt yhdistämään ”alkuperäisen” ammattini, joka on rakennusalan insinööri, nykyiseen ammattiini, joka liittyy ravitsemukseen ja terveyteen. Elämä johtaa meitä joskus niin mielenkiintoisella tavalla. Sinunkin leikkimökistä kanala? Tarvitsetko kenties konsultointia harrastekanalan rakentamisessa? Ota yhteyttä vaan, olen käytettävissä!

Kirjoitan myöhemmin enemmän itse kanoista, niiden tavoista ja ruoasta. Stay tuned 🙂

Kaikki kanalablogikirjoitukset: Näin leikkimökistä tuli kanala, Kanojeni ruokavalio, Kanalan kalkkimaalausPiparkakkukanala, Kanalan parannusprojekti – munintapesät ja orret, Kanala talvella – kuinka pidetään pienkanala lämpimänä, Haudonta kanan alla pienkanalassa 

Näin leikkimökistä tuli kanala

2 thoughts on “Näin leikkimökistä tuli kanala

  • 07/03/2017 at 19:34
    Permalink

    Heippa! Meillä on nyt työn alla leikkimökin muuttaminen kanalaksi ja mietin eri eristysvaihtoehtoja. Katsoin tuota sun yhtä vaihekuvaa jossa rakennetaan sisäpanelointia ja laitetaan samalla ekovillaa väliin. Onko teillä mökissä vain ulkolaudoitus, ekovilla ja sitten sisäpuolen panelointi? Ei siis mitään tuulensuojalevyjä tms? Voiko ekovillaa mättää väliin ihan käsin? Meillä on nimittäin sopivasti kotona jostain saatua ekovillaa ja remontista ylijäänyttä paneelia. Elin siinä uskossa että pitäisi hankkia vielä ne tuulensuojalevyt erikseen, mutta ilmankin voi näköjään pärjätä. Vai voiko? Onko teidän kanala ollut tarpeeksi lämmin? Kiitos vastauksista 🙂

    Reply
    • 07/03/2017 at 23:16
      Permalink

      Hei Anna! Juu, meillä tosiaankin on ulkopaneli (23 mm), ekovilla ja sisäpaneli (paksuus vaihtelee mutta n. 14 mm keskimäärin ehkä). Ekovillaa olisi ollut fiksu ostaa 600 mm levyinä, koska useaan väliin se olisi mennyt ihan leikkaamatta, koska tuo käsin mättäminen vei paljon aikaa. Mutta toimi. Levyt ovat tosin siitäkin paremmat, että silloin ei jää yläosaan koloa – nythän vuosien mittaan se käsin tungettu villa tulee hieman kasautumaan ja jättää sitten koloja. Mutta ei se niin haittaa. Kanala pärjää tuolla yhdellä lämpölampulla aina jos lämpötila on -10 tai lämpimämpi, sisällä on yleensä 3-8 astetta. Lämpölampussa on kaksi asentoa, mikä on hyvä. Luithan myös sen kirjoituksen jossa oli erikseen selitetty talven asioista?Jos on tosi kylmä otamme öljypatterin esiin. Nyt kun on pari pakkasastetta ja hurja tuuli niin siellä on myös sen pelkän lampölampun kanssa juuri ja juuri 3 astetta. Nyt kun tuulee olemme myös laittaneet ikkunaluukut kiinni. Jos ei tuule, lämpenee enemmän. Tsemppiä ja onnea projektiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *