Kanojeni ruokavalio

Kanojen ruokavalio on aihe, josta löytyy runsaasti materiaalia netistä. Minun silmiini näyttää kuitenkin siltä, että rehuteollisuus on päässyt ehkä turhan paljon vaikuttamaan yleiseen käsitykseen kanojen terveellisestä ruokavaliosta. Vähän samalla tavalla kuin teollisuus vaikuttaa ihmisten ruokavalioon. Teollisuus esimerkiksi antaa ymmärtää, että täyssäilykkeet ovat terveellinen vaihtoehto suomalaisille vauvoille. Itse olen eri mieltä. Tuoreessa ruoassa on paljon sellaista, mitä säilykkeistä tai prosessoidusta rehusta ei löydy. Ruoan, myös rehun, käsittely vähentää monien vitamiinien, antioksidanttien ja entsyymien luonnollista pitoisuutta.

Siksi päätin antaa omille kanoilleni pääasiassa puhdasta, käsittelemätöntä viljaa ja kotiruokaa. Minulla on myös onni saada työtehtävieni kautta usein sellaista ruokaa, jota eri syistä ei voi myydä, myös luomua, ilmaiseksi kanoilleni.

Kanojen ruokavalio - ape

Kanojen ruokavalio - ape ja vihannekset

Kanojeni päivittäiseen ruokavalioon kuuluu kokonaisia kaura- ja ohrajyviä, hedelmänkuoria ja siemeniä, vihannesten kuoria, kotiruoan tähteitä ja apetta. Apetta keitän muutaman päivän välein, ja siihen laitan viljaa ja muuta, mitä minulla sattuu olemaan kotona. Yllä olevan kuvan ape sisältää täysjyvämannaryynejä, neljän viljan puurohiutaleita ja maissijauhoa. Päivittäin kanat saavat myös proteiinia jossain muodossa, se voi olla joskus juustoa tai kalaa, joskus herneproteiinijauhetta. Toisessa kuvassa näkyy ruokalautasella appeen lisäksi pennemakaronia, parsakaalia, liotettua cashewpäkinää ja mehiläisen siitepölyä. Kolmannessa kuvassa on taas appeeseen sekoitettu spagettikastikkeen jämät ja lisätty spagettia (kannattaa muuten seurata kun kanat syövät spagettia, se on tosi hauskan näköistä!). Lihaa sisältäviä tähteitä keittiöstä kanoille ei suositella elintarviketurvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin takia.

Kanat ulkoilevat vapaasti yleensä suuren osan päivästä, ainakin niin kauan kuin päivän keskilämpötila on nollan yläpuolella, joten ne löytävät myös luonnosta ravintoa. Ulkona kanojen ruokavalioon kuuluu ruohoa, siemeniä, matoja, ja kesäisin myös hyönteisiä. Kuvassa Milou kitkee rikkaruohoja ja syö varmaan mehukkaita matojakin.

Kanojen ruokavalio - madot

Lisäksi kanoilleni on aina tarjolla kanakalkkia ja soraa automaatista. Kalkkia tarvitaan munintaan, koska kalsiumia kuluu runsaasti kuorien muodostukseen, ja soraa tarvitaan kivipiirassa tapahtuvaan ruoansulatukseen. Automaatti on kotitekoinen ja näkyy alla olevassa kuvassa vesiautomaatin takana. Tarjoan kanoille erikseen myös murskattuja, kuivatettuja kananmunan kuoria.

Kesällä annoimme kanoille aamiaista 8-9 maissa aamulla ja päivällistä 3-4 maissa iltapäivällä. Nyt kun on kohta jo talvi, rytmi on erilainen ja kanojen päivä lyhyempi. Kanalassa on valaisimessa ajastin, joka ajoittaa kanoille aamun alkamaan jo kello 6.00. Kanat voivat paremmin, ja munivat enemmän, jos niillä on pitempi päivä kuin Suomen loppusyksyn ja talven luonnollinen päivä. Haluamme kuitenkin pitää heidän rytminsä jokseenkin luonnollisena, siksi pidämme lisävaloa vain lyhyen hetken ja annammekin illan tulla luonnolliseen aikaan.

Aamulla kanojen herätessä niille on tarjolla rehuautomaatista kauraa ja mantelilastuja (nekin satuin saamaan ilmaiseksi), auringonkukkasiemeniä tai hampunsiemeniä. Kuvassa rehuautomaatissa on vihreä vati, vesiautomaatti on punavalkoinen. Vasta kahdeksan jälkeen päästämme kanat ulos ja viemme samalla lisää aamiaista, yleensä luomubanaanikuoria ja muita hedelmäjätteitä perheen aamiaisen jäljiltä ja joskus jotain edellisillan ruoanlaitosta jäänyttä biojätettä, kuten porkkanankuoria. Iltapäivällä kahden aikaan ne saavat päivälliseksi apetta ja yleensä jotain muutakin.

Kanojen ruokavalio - hedelmäkuoret

Kanojen ruokavalio - hedelmäkuoret


Yllä pari esimerkkiä, miltä meillä kaura- ja ohrajyvien kera tarjoiltava aamiainen voi näyttää. Kipon sisältö ripotellaan maahan. Kuvan aamiaisissa näkyy muun muassa melonin siemeniä ja kuoria, papaijan siemeniä, lehtikaalin pilkottuja lehtivarsia, salaatin kantaa, pehmenneitä viinirypäleitä ja paprikan siemenpesiä.

Koska kanat eivät kohta enää syö ruohoa, alamme talveksi antaa jonkinlaista viherlisää, koska lehtivihreä on tärkeä osa heidän ruokavaliotaan. Minulla onkin jo yksi purkki viherjauhesekoitusta, jota en voi itse käyttää, koska siinä on vehnänorasta mukana ja olen sille yliherkkä.

Mitä kanat sitten eivät syö? Niille ei saa antaa suklaata tai kaakaota, eikä raakoja perunankuoria. Kanat eivät myöskään syö raakaa sipulia, sitrushedelmien kuoria tai avokadoa. Ja tietenkään ei saa antaa suuria määriä sokeroituja ruokia. Kerran annoin niille kaupan vispipuuroa, jota oli jäänyt lapsen kilpailumatkalta puoli purkillista, eivätkä ne sitä edes suostuneet syömään! (Tämän jälkeen lapsikin on alkanut harkita vispipuurolle vaihtoehtoja…) Lihaa sisältäviä tähteitä keittiöstä kanoille ei suositella eläintautiriskien takia.

En näe valmisrehuakaan, tai puolitiivistettä, välttämättä huonona vaihtoehtona, kunhan se on luomua, koska tavallisissa rehuissa taitaa aina olla GMO-soijaa. Mielestäni on vain mukavaa ja antoisaa tarjota kanoille enemmän vaihtelua, ja uskon tuoreen ruoan parempaan ravintosisältöön. Tosiruokaa myös kanoille!

Päivitys elokuu 2017: Olen kirjoittanut tipujeni ruokatavoista erillisen blogikirjoituksen: Tipujeni luonnollinen ruokavalio.

Kaikki kanalablogikirjoitukset: Näin leikkimökistä tuli kanala, Kanojeni ruokavalio, Tipujeni luonnollinen ruokavalioKanalan kalkkimaalausPiparkakkukanala, Kanalan parannusprojekti – munintapesät ja orret, Kanala talvella – kuinka pidetään pienkanala lämpimänä, Haudonta kanan alla pienkanalassa 

Kanojeni ruokavalio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *