Andreas Eenfeldtin kirja ”Ruokavallankumous”

Harvemmin olen lukenut jonkun kirjailijan tekstiä niin paljon lukematta kuitenkaan vielä yhtään hänen kirjaansa. Kyseessä tietenkin Andreas Eenfeldtin esikoiskirja Ruokavallankumous, jonka ruotsinkielinen alkuperäisnimi on Matrevolutionen. Andreas ylläpitää Ruotsin suosituinta terveysblogia www.kostdoktorn.se, jossa olen käynyt melkein päivittäin jo kolmisen vuotta. Luin kirjan ruotsiksi jo tammikuussa.

Andreas Eenfeldt Ruokavallankumous

Mistä kirja kertoo?

Odotukseni olivat terveysblogia luettuani erittäin korkeat, ja onneksi ne täyttyivät myös. Kirja on helppolukuinen, hyvin kirjoitettu ja hauska. Vaikka suurin osa sisällöstä oli minulle jo ennestään tuttua asiaa, siellä on silti monta minullekin uutta anekdoottia. On myös aina mukava lukea tutuista fysiologisista prosesseista uuden kirjailijan kuvaamina, esimerkiksi kuinka kolesteroli toimii kehossa. Andreaksen tapa oli selkeä, ja auttaa varmasti lukuisia ihmisiä ymmärtämään kuinka keho toimii.

Kirjan nimi on ruotsinkielisissä kansissa väritetty siten, että evoluutio-sana on punaisella: Matrevolutionen. Kun kirja ilmestyi, spekuloimmekin Andreaksen blogissa, tuleeko suomalaisen käännöksen nimeksi Ruokarevoluutio vai Ruokavallankumous. 230-sivuinen kirja on nimittäin jaettu kolmeen osaan, ja siinä käsitellään sekä evoluutiota, vallankumousta, että ruokaa.

  • Ensimmäisen osan nimi on Historia. Osa alkaa evoluutiosta ja loppuu lihavuusepidemiaan, josta länsimaailma on kärsinyt viimeisten vuosikymmenten ajan.
  • Toinen osa, joka on pisin, kulkee nimellä Tulevaisuus. Se kertoo muun muassa painonpudotuksen fysiologiasta, länsimaisista sairauksista ja kolesterolista. Osan viimeisessä kappaleessa tulee itse vallankumous: ”Terveempi tulevaisuus”. Mitä sinä voisit tehdä parantaaksesi terveyttäsi, ja jos haluat tehdä vielä enemmän, parantaaksesi muiden ihmisten terveyttä?
  • Viimeinen osa on Opas. Siinä kuvataan suhteellisen lyhyesti miten sinun pitää syödä voidaksesi paremmin. Tässä osassa on myös kappale Kysymyksiä, vastauksia ja myyttejä, joka on ehkä yksi kirjan hyödyllisimmistä osista. Siinä on valmiiksi juuri ne kysymykset, jotka tulet kuulemaan, kun alat keskustella aiheesta työpaikan kahvihuoneessa!

Mitä muita ajatuksia kirja herätti?

Andreas tarjoaa hyvän katsauksen henkilöihin, jotka ovat keskeisimmin vaikuttaneet vallitseviin, puutteellisiin ja osittain virheellisiin ravitsemussuosituksiin sekä vähähiilihydraattisen ruokavalion leviämiseen maailmassa. Mielestäni historian ja fysiologian tasapaino kirjassa on juuri sopiva, kuten myös sopivan pitkä käytäntöä käsittelevä osa, josta löytyy myös kourallinen ruokaohjeita. Siksi uskon, että tämä kirja onnistuu varmasti herättämään ansaitsemaansa huomiota valtaosassa ihmisiä. Se on sekä tieteellinen, vaikkakin populaaritieteellinen, että viihteellinen, missä harva kirjaa onnistuu.

Arvostin kirjassa sitä, että se on suora olematta kuitenkaan lainkaan sarkastinen. Esimerkiksi Ruotsin elintarvikeviranomaisia, Livsmedelsverket, kritisoidaan jyrkästi mutta asiallisesti.

Jos olisin saanut toivoa joitakin lisäyksiä kirjaan, olisin halunnut ehkä lisää tietoa gluteenista ja sen vaikutuksista moneen meistä Pohjolan asukkaista, sekä sokeririippuvuudesta.

Kirjan nimen alaotsikko on ”Vältä lisäaineita ja syö aitoa vähähiilihydraattista ruokaa”. En olisi itse käyttänyt sanaa ”vähähiilihydraattinen”, koska kirja käsittelee niin paljon muutakin, eikä se ole mikään varsinainen vhh-opas. Kirja kertoo selkeästi miksi liika sokeri ja tärkkelys todellakin ovat pahaksi, ja miksi tyydyttynyt rasva on terveellistä, yrittämättä kuitenkaan perustella tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota kaikille. Kotimaiset juurekset ovat todellakin hyviä, varsinkin talviaikaan, eikä perunaa tai ruisleipääkään mielestäni tarvitse joka ihmisen ruokavaliosta poistaa.

Kenen pitäisi lukea kirja?

Suosittelen kirjaa varsinkin kaikille ravitsemusterapeuteille ja lääkäreille. Lisäksi suosittelen kirjaa myös heille, jotka työskentelevät terveyden edistämisen tai ruoan parissa. Suosittelen kirjaa myös ylipainoisille ja diabeetikoille sekä kaikille, jotka kärsivät tyypillisistä arkiterveysongelmista, kuten vatsa- tai iho-ongelmista, ja lisäksi epileptikoille. Lopuksi suosittelen kirjaa kaikille, jotka eivät tiedä mitä tarkoittaa vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Ja totta kai, suosittelen kirjaa myös omille asiakkailleni.

Tässä voit lukea koko ensimmäisen kappaleen ilmaiseksi: http://www.efokus.fi/flash/ruokavallankumous/

Andreas Eenfeldtin kirja ”Ruokavallankumous”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *