Aronia ja puolukka ja niiden terveysvaikutukset

Ilmat viilenevät ja syksy alkaa väistämättä pikkuhiljaa olla täällä. Syksyn hyviä puolia ovat syksyiset marjat, esimerkiksi puolukka ja aronia, joilla on runsaasti terveysvaikutuksia.

aronia terveysvaikutukset

Olen aikaisemmissa marjakirjoituksissani kertonut marjojen sisältämistä antioksidanteista: Mustikka, mansikka ja vadelma ja niiden terveysvaikutukset ja Punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä. Mustikka on tunnetusti antioksidanttimielessä huippulaatua, mutta arvatkaapa mitä? Antioksidanttitehokkuudessa mitattuna aronia päihittääkin mustikan mennen tullen. Aronian terveysvaikutuksista puhutaan mielestäni liian vähän. Ja puolukassa on myös jotain sellaista, mitä edellä mainituissa ei ole.

Aronia

Suomen ehkä vähiten arvostettu supermarja on aronia! Oletko sinä käyttänyt tätä tummaa, maukasta, helposti poimittavaa marjaa? Jos et ole, testaa ihmeessä! Maku on aromikas, ei kovin makea eikä kovin hapankaan, ja miedompi kuin esimerkiksi mustaherukan. Suutuntuma on niin sanotusti kutistava.

aronia terveysvaikutukset

Antioksidanttitehokkuus mitataan ns ORAC-luvulla (Oxygen Radical Absorbance Capacity), joka mittaa tarkkaan ottaen kykyä neutralisoida happiradikaaleja. Aronian ORAC-luku on noin 16000, mikä on korkein millään marjalla tai hedelmällä mitattu luku. Aronian sisältämiä antioksidantteja ovat mm. antosyaniinit (varo vaatteitasi kun käsittelet aroniaa, se värjää mustikkaakin pahemmin!), kversetiini, peinidiini, delfinidiini, petunidiini, kahvihappo, pelargonidiini ja malvidiini.

Aroniassa on myös runsaasti C-vitamiinia, karotenoideja, folaattia ja E-vitamiinia. Mineraaleista mainittakoon kalium, rauta ja mangaani.

Aronialla uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia muun muassa verenpaineeseen sekä verensuoniin ja varsinkin hiusverensuoniin. Aronialla arvellaan olevan myös syövältä ja tulehduksilta suojaavia ominaisuuksia.

Kun karpalot ja puolukat ihan tunnetusti suojaavat virtsatieinfektioilta, on tutkimuksessa todettu, että aronia suojaa vielä tehokkaammin, mikä johtuu niiden sisältämästä kiniinistä.

Arvellaan, että aronia suojaa myös silmiä vielä tehokkaammin kuin mustikat. Kyse on pienimpiä hiusverisuonia suojaava vaikutus, joka näyttää olevan antosyaniinien ansiota.

Omasta mielestäni parhaita puolia aroniassa on älyttömän nopea poimiminen. Mitään muuta marjaa en pysty poimimaan litraa viidessä minuutissa! Marjat ovat isoja, ja niitä pystyy repimään siististi irti oksasta. Mutta muista tosiaankin suojavaatteet, koska voin vakuuttaa, että tahrat eivät lähde pesussa pois.

Käytän aroniaa lähinnä smootheihin (pakastan niitä talven varaksi) ja mehustukseen. Mehuun kannattaa lisätä jotain hapanta, esimerkiksi happamia marjoja tai omenoita, tai vähän sitruunaa. Tänä vuonna tulemme kokeilemaan myös aronian kuivatusta. Kuinka sinä hyödynnät aroniaa?

Puolukka

Puolukka on perinteinen pohjoisen marja, jolla on ehkä mustikkaakin etabloituneempi asema ruokalautasellamme – mitä olisivat maksalaatikko ja kaalikääryleet ilman puolukoita? Ruotsissa edes lihapullia ei syödä ilman puolukoita!

puolukka terveysvaikutukset

Puolukoilla on terveysvaikutuksia, kuten kaikilla muillakin kotimaisilla marjoillamme. Kaikissa marjoissa on erityyppisiä polyfenoleja, muun muassa flavonoideja. Ne antavat marjoille niiden voimakkaat värit ja maut. Suureksi osaksi C-vitamiinin ansiosta niissä on omanlaatuinen happamuus.

Tärkeimpiä puolukan flavonoidiryhmiä ovat antosyaanit. Tähän ryhmään kuuluvat kateniinit, fenolihapot ja tanniinit, joita puolukassa onkin erittäin runsaasti. Kversetiini- ja resveratrolipitoisuudet ovat myös suuria.

Runsaan happamuutensa ja varsinkin bentsoehapon ansiosta ne säilyvät muita marjoja pitempään, jopa viikkoja, ilman lisättyä sokeria tai muita säilöntäaineita.

Puolukat näyttävät auttavan verensokerin säätelyssä. Tämä tiedettiin jo 1900-alussa, jolloin ruotsalainen lääkäri Karl Petrén ohjeisti diabeetikkopotilaitaan syömään puolisen kiloa puolukoita päivittäin.

Kansanlääketieteessä puolukoita on karpaloiden tapaan myös käytetty virtsateiden vaivoihin. Tanniinit antavat puolukalle antiseptisiä vaikutuksia, ja bentsoehappo tekee puolukan pH-arvosta niin matalan. Puolukoilla uskottiin olevan myös suojaava vaikutus suoliston verenvuodoissa.

Itse käytän puolukoita tuoreina ja pakastettuina muun muassa tuorepuuroihin ja pääruokien lisukkeena. Marjapiirakoista suosikkejani on puolukkapiirakka, jossa kermasta ja kananmunasta tehtyyn täytteeseen marjat upotetaan. Mikä on sinun lempipuolukkaruokasi?

Aronia ja puolukka ja niiden terveysvaikutukset