Maalaa tai värjää kananmunat luonnollisesti!

Tykkäätkö kananmunien maalauksesta? Haluatko värjätä tai maalata kananmunia kauneimmilla mahdollisilla väreillä, ja siten, ettei kanamunaan imeydy mitään myrkkyjä? Värjää kananmunat luonnollisesti ja luomusti! Menetelmät sopivat kotioloihin, kouluihin ja päiväkoteihin sekä myös kerhoihin ja kursseille.

Värjää kananmunat luonnollisesti

varjää kananmunat luonnollisesti

Jos haluat värjätä kananmunat yksivärisiksi, voit käyttää värjääviä ruoka-aineita keitinvedessä, tai liottaa niitä vedessä pitempäänkin saadaksesi kirkkaampia värejä. Näihin kananmuniin on käytetty seuraavia aineksia:

  • kahvi (ruskeat) – lisää muutama rkl jauhettua kahvia keitinveteen
  • mustikka (vaaleansiniset) – lisää muutama rkl mustikoita
  • kurkumaa (keltaiset) – lisää muutama tl
  • sipulia (oranssit) – lisää puolikas tai kokonainen sipuli lohkoina
  • punakaalia (tummansininen ja harmaan sininen) – lisää esimerkiksi 1-2 sentinpaksuista siivua.

Väriero esimerkiksi kahden mustikalla värjätyn mun välillä johtuu siitä, että kananmunien alkuperäinen väri on eri. Osa munista on alkuperäisväriltään vaaleanruskeita tai beigenvärisiä, osa valkoisia. Myös liottamalla kauemmin, väri tummuu, kuten tummansininen. Kanat voi pitää värjätyssä vedessä muutamasta minuutista aina tuntiin asti. Olen itse keittänyt ne ensin värjätyssä vedessä koviksi, sitten antanut ne jäähtyä samassa vedessä kunnes olen ollut tyytyväinen väriin.

Voit myös kokeilla paprikajauhetta, pinaattia ja vihreää teetä. Lisäksi voit tietenkin sekoittaa ruoka-aineita keskenään ja saada paljon lisää värejä!

värjää kananmunat luonnollisesti
Tässä poistamme kuminauhoja luonnollisesti värjättyjen kananmunien liotuksen ja kuivaamisen jälkeen.

Jos haluat kuvioita, voit värjäyksen ajaksi kiristää kuminauhoja kananmunien ympärille, tai kiinnittää niihin eri puiden lehtiä tai kukkia ja pujottaa ne sukkahousun pätkään. Muutamassa kuvan munassa on ollut kuminauhoja.

Maalaa kananmunia luonnollisilla väreillä

Muutama vuosi sitten maalasimme kananmunia pensselillä ja ruoka-aineista tehdyillä väreillä. Maalaamiseen suosittelen valkoisia kananmunia. Käytimme maalina:

  • spirulinaa (vihreä)
  • kurkumaa (keltainen)
  • mustikkaa (sininen)
  • punajuurta (vaaleanpunainen).

maalaa kananmunat luonnollisesti

Yllättävä kyllä, huonoiten tarttui munan kuoreen spirulina, jotka muuten tarttuu kyllä hyvin myös sileisiin pintoihin. Se pitää sekoittaa todella vahvana tahnana. Kokeilimme myös kaakaojauhetta, mutta väristä tuli niin kalpeaa, etten sitä suosittele. Kannattaa sekoittaa mahdollisimman vahvat väritahnat kaikista aineksista. Pienenpienet määrät riittävät sen sijaan hyvin, värit ovat todella riittoisat.

maalaa kananmunat luonnollisesti

Mustikkaväriä varten murskasimme vaan hetken sulaneet pakastemarjat. Mustikkasose on aika punertavaa, mutta väristä tulee silti yllättävän sinistä. Punajuuren kohdalla käytimme säilykepunajuuren lientä, mutta siinä voi varmaan käyttää tuorettakin punajuurta. Yllä olevassa kuvassa yli kulho on punajuurilientä, alempi on mustikkasosetta.

Iloa värjäämiseen ja maalaamiseen!

Maalaa tai värjää kananmunat luonnollisesti!