Tipujeni luonnollinen ruokavalio

Olen pyrkinyt pitämään kanojeni ruokavalion mahdollisimman luonnollisena, kuten myös heidän elämäntapansa muullakin tavoin. Haluan myös pitää tipujen ruokavalion mahdollisimman ravitsevana. Kerron tässä, kuinka meillä toteutettiin tipujen ruokavalio ja ruokinta ensimmäiset kolme viikkoa.

Tipujen ruokavalio

Koska emme ole antaneet isoillekaan kanoille teollista rehua, pyrimme selviämään kotiruoalla myös tipujen kanssa. Uskon, että pitkälle prosessoitu ruoka, korrekteista ravintoarvoistaan huolimatta, ei tee kanoille sen parempaa kuin ihmisillekään. Tipujen haudonta oli myös kaikilla tavoin luomuhaudonta – siitä kerroin toisessa kirjoituksessa: Haudonta kanan alla pienkanalassa. Aikuisten kanojen ruokavaliosta olen myös kirjoittanut toisen kirjoituksen: Kanojeni ruokavalio.

Ensimmäiset kaksi vuorokautta, vastakuoriutunut tipu selviää ilman ruokaa tai juomaa. Se on nimittäin juuri ennen kuoriutumistaan imenyt vatsaansa jäljellä olevan keltuaisen, joka sisältää parin vuorokauden koko ravintosatsin. Tiput kuitenkin kuoriutuvat yleensä yhden tai parin vuorokauden aikana, ja myös kanaemo tarvitsee viimeisiä munia hautoessaan jotain syötävää, joten käytännössä jo alle vuorokauden ikäiset tiput alkavat nokkia pesässä olevaa ruokaa.

Tipujen ruokavalio
Vaikka pesässä on tarjolla jo ruokaa, niin ensimmäinen vuorokausi menee tipulla lähinnä ihmettelyyn ja emoon tutustumiseen.

Ensimmäiset ruoat ja vesi tarjotaan pesään. Kun haudonta on valmis ja viimeinenkin tipu kunnolla kuivunut, niin kanaemo lähtee pikkuhiljaa ulos pesästä näyttämään tipuille, kuinka maailmassa eletään. Tiput seuraavat emoa joka paikkaan. Kannattaa siksi huolehtia siitä, että ne pääsevät haudontapesästä itse pois ja takaisin, esimerkiksi madaltamalla pesän reunaa tai rakentamalla portaat pesään.

Parin päivän iästä lähtien ruokaa pitää joko olla jatkuvasti esillä tai sitten tarjota sitä kolme kertaa päivässä. Tipuille, jotka ovat kuoriutuneet kanaemon alla, on hankala pitää ruokaa koko ajan esillä, koska kana kuopii ne ympäri häkkiä tai tarhaa ja syö siitä myös itse. Kanaemo myös jakaa ruokaa tipuille ensimmäiset viikot – esimerkiksi pilkkoo nokassaan kananmunankeltuaisen pieniksi muruiksi ja ripottelee muruja tipujen eteen.

Tiput tarvitsevat hiilihydraatti- ja tärkkelyspitoista ruokaa, välttämättömiä rasvoja ja proteiineja sekä puhdasta vettä. Jos ei halua käyttää teollista tipurehua, täytyy huolehtia ruoan ravintotiheydestä ja energiasta ja etenkin riittävästä proteiinin saannista. Jos kanaemolla on pääsy tipujen kanssa turvalliseen ulkotarhaan, jossa on ruohoa, hyönteisiä, matoja ja muuta pientä syötävää, tiput saavat sitä kautta jonkin verran proteiinia. Jos emo ja tiput viettävät ensimmäiset viikot häkissä, sisätilassa tai muussa tilassa, jossa ei ole eläinkunnan proteiinia, täytyy tipuille tarjota proteiinia enemmän.

Tipujen ruokavalio
Tänään tarjolla keitettyä täysjyväriisiä, kananmunaa ja muutama kurkun palanen.
Tipujen ruokavalio
Liotettua ohramurskaa, bulguria ja hirssiä, kananmunaa ja nokkosjauhetta. Meloni oli Olga-emolle, tiput eivät vielä viikon ikäisinä sitä maistaneet.

Hiilihydraattien ja rasvojen lähteenä tipuille voi tarjota pieniä siemeniä, murskattua ohraa ja vehnää, kaurahiutaleita, keitettyä riisiä ja pilkottuja maissinjyviä. Eläinkaupasta voi ostaa esimerkiksi undulaateille, kanarianlinnuille tai peipoille tarkoitettua siemensekoitusta ja käyttää sitä osana tipujen ruokavaliota. Murskattua ohraa, bulguria, polentaa ja couscousia voi liottaa pienessä vesitilkassa muutaman tunnin tai yön yli. Jos tipuilla ei ole ruohoa tarjolla, voi lisätä ruokaan pieniä määriä viherjauheita, esimerkiksi vehnänoras- tai nokkosjauhetta. Voi myös leikata saksilla pientä ruohosilppua tarjolle.

Hyviä proteiinin lähteitä tipuille ovat keitetyt kananmunat, joista tiput syövät alussa vain keltuaisen, laktoositon raejuusto, pienenpienet juustokuutiot, kypsytetty kala sekä ehdottomana suosikkina ja myös lajinmukaisena jauhomadot. Jauhomatojen kasvattamisesta olen kirjoittanut erillisen blogikirjoituksen: Jauhomatojen kasvatus – yksinkertainen ohje. Itse olen antanut pääsääntöisesti kerran päivässä kananmunaa, kerran päivässä raejuustoa ja kerran päivässä jauhomatoja. Kuudelle tipulle proteiiniruoan annos on ollut noin 20 – 40 grammaa 2 – 3 ensimmäistä viikkoa, ja siitä emokin on ottanut välillä vähän. Jauhomatojen kerta-annos on ollut n. 20 – 30 matoa kuudelle tipulle, ja näitä emo ei ole edes maistanut – parhaat palat menevät aina lapsille. Päivä päivältä tipuset syövät enemmän ja enemmän!

Tipujen ruokavalio
Jauhomadot ovat ehdoton suosikki. Olga-emo yrittää jakaa matosaalista tasaisesti kaikille, mutta tiput ehtivät jo väliin. Tjinuski juoksee madon kanssa turvaan, ja Olga on jo antamassa seuraavan Toffeelle.

Puhdasta vettä täytyy tarjota turvallisesta astiasta. Vastakuoriutuneet tiput voivat hukkua vesikuppiin tai kulhoon. Vesisyvyyttä saa olla korkeintaan noin sentin verran ensimmäiset päivät.

Kannattaa myös muistaa, että tiputkin tarvitsevat pieniä kiviä kivipiiraan auttamaan jauhamaan siemeniä ainakin ensimmäisen viikon jälkeen, jolloin ne jo alkavat maistella emon kokonaista viljaa. Huolehdi siitä, että tipuilla on tarjoilla esimerkiksi puolikarkeaa hiekkaa. Kanakalkkia tai murskattuja kuivattuja kananmunan kuoria voi pitää myös esillä jo ensimmäisen viikon jälkeen – tiput nokkivat sitä tarpeen mukaan. Valmisrehuissa voi olla liikaa kalkkia tipujen tarpeisiin, joten vältä tai rajoita sitä.

Tipujen ruokavalio

Ruokailuhetket tuntuvat olevan tipuille päivän kohokohtia. Viikon ikäisinä ne alkoivat uskaltautua syömään kädestäkin. Koneessa haudotut tiput toki ovat paljon kesympiä ja syövät helpommin kädestä jo aivan pieninä. Olen varsinaisten aterioiden lisäksi antanut kädestä ja myös ripotellut tarhaan päivittäin peipposiemensekoitusta, jota ostin eläinkaupasta, sekä omatekoista sekoitusta, jossa on ohramursketta, bulguria, kaurahiutaleita, sokerittomia murskattuja corn flakeseja, pilkottuja auringonkukkasiemeniä ja chian siemeniä.

Tipujen luonnollinen ruokavalio
Kuvassa tipujen lentoharjoituksia 2,5 viikon iässä.

Tipuni ovat kasvaneet mukavaa vauhtia. Juuri nyt ne ovat kolmisen viikkoa vanhoja ja osaavat jo lentää toista metriä. Ne ovat myös saaneet ulkoilla vapaana emonsa kanssa valvotusti, jolloin ne saavat jo päivittäin tuoretta ruohoa, luonnon siemeniä sekä hyönteisiä ja muita ötököitä. Tipujen ruokavalio on varmaankin ollut ainakin pääsääntöisesti oikeanlaista.

3-4 viikon ikäisinä tiput oppivat syömään kokonaisia viljan jyviä, kuten kauraa, vehnää ja ohraa, jolloin erikoisruoan osuutta pikkuhiljaa vähennetään, kunnes ne puolentoista tai kahden kuukauden ikäisinä syövät pitkälti kuten aikuiset kanat ja kukot, kunhan eivät syö sellaista rehua, jossa on liikaa kalkkia.

Tipujeni luonnollinen ruokavalio

4 thoughts on “Tipujeni luonnollinen ruokavalio

  • 19/03/2018 at 10:01
    Permalink

    Ei oikein vastaa mielestäni otsikkoa “luonnollinen ruokavalio”. Avaisitko hieman: mikä tekee kasvihuonekurkusta, pennepastasta ja raejuustosta luonnollista ja vähemmän prosessoitua? Ei kanojen täysrehuja sen enempää prosessoida kuin ihmistenkään ruokaa. Yleensäkkin teolliset rehut ovat vähemmän käsiteltyjä kuin ihmisravinto. En ymmärrä rehujen mustamaalausta sillä niiden raaka-aineet ovat hyvin pitkälti samaa mitä itsekin syöt ja syötät (ellet sitten viljele itse). Hyönteisten kasvatuksesta pisteet, ne ovat varsinaista “luonnollista” ravintoa (jos nyt sisätiloissa, teollisella ravinnolla kasvatettu ötökkä on mitenkään luonnollinen).

    Reply
    • 19/03/2018 at 18:25
      Permalink

      Kiitos Kissalan poika kommentistasi. Olet aivan oikeassa siinä, että penne-pasta on prosessoitua, ja juustotkin tavallaan prosessoituja (tai lähinnä siis niihin käytettävä maito valitettavasti suomessa käytännössä aina pastörisoitu). Eivätkä maitotuotteet ole oikeastaan lainkaan luonnollisia kanoille. Kurkku sen sijaan nyt ei ole prosessoitu, vaikka se kasvatettu onkin. Vältän itse runsaasti prosessoitua ruokaa, enkä käytä sellaisia esim. perheeni ravintona. Emme käytä esim. aamiaismuroja, jotka voisivat käsitykseni mukaan vastata rehuja. Esim. kelloggsin cornflakeseihin lisätään esim. vitamiineja ja mineraaleja. Emme syö esim. karkkeja tai eineksiä myöskään, ja käytämme paljon raakaravintoa. Rehun valmistuksessa olen olettanut, että koko rehu esim. kuumennetaan korkeaan lämpötilaan, jos ei, niin olen ehkä pitänyt sitä turhan prosessoituna. Huomaa myös, että kirjoitin nimenomaan “Uskon, että…”, eli kyse on henkilökohtaisesta mielipiteestäni. Kirjoituksen pointti on kertoa, kuinka saadaan kotiruoan avulla vastaava ruokinta aikaiseksi kuin tipurehulla.
      No – joka tapauksessa yhden asian voin kertoa vielä rehusta: Olen tänä talvena käyttänyt 1,5 säkkiä rehua, jonka sain ilmaiseksi eräältä perheeltä, joka lopetti kanojen pidon. Kanat eivät tykänneet rehusta yhtä paljon kuin kotiruoasta, ja kun he vihdoin tottuivat, munien maku on selkeästi heikentynyt.

  • 23/03/2018 at 15:31
    Permalink

    Ei juusto ole tavallaan prosessoitua vaan hyvin pitkälti prosessoitua. Pelkkä kurkun pilkkominen on prosessointia. Käytät sanaa väärin kun annat sille kielteisen sävyn kaikissa asiayhteyksissä. Voit tarkistaa sanakirjasta sanan merkityksen jos et usko. Luulisin että tarkoittamasi sana on enemmänkin pitkälle prosessoitu ruoka tai teollisesti prosessoitu ruoka. Prosessointia kun on kaikki raaka-aineen käsittely ennen sen nauttimista! Käytit esimerkissäsi cornflakeseja ruoka-aineena jota välttelette. Miten niiden valmistusprosessi eroaa mielestäsi merkittävästi bulgurin vastaavasta? Bulgur kun käy läpi vastaavanlaisen myllytyksen (kuorinta, jauhaminen,kuumennus) raaka-aine on vaan eri. En tiedä mikä on motivaatiosi kirjoittaa harhaanjohtavasti, mielipideasioina kun edellä mainittuja prosesseja ei voi pitää. Vielä tuosta kanarehukokeilustasi: rehuissa on usein raaka-aineena kalajauhoa joka voi maistua tottumattoman suuhun ikävästi. Kalalisä muodossa tai toisessa on kuitenkin hyväksi kanoille ja makuun voi totuttautua.

    Reply
  • 23/04/2020 at 22:15
    Permalink

    Kiitos tästä.

    Kuulostaa monipuoliselta ruokavalioita , ja kun itsekin olen kiinnostunut perheeni ruuan terveellisyydestä, niin etsin tietoa kanalintujen monipuolisesta kotiruokinnasta.

    Tämä oli hyvä infopaketti siitä kuinka ruokkia tipuja itse, eikä vain luottaa sokeasti valmisruokiin. Pakkohan tiput on voida muutoinkin ruokkia kuin valmiilla kanarehuilla; ovathan kanat ja ihmiset olleet yhteiskumppaneita vuosituhansia.

    T. Hanna 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *