Syötävät toukat ja sirkat

Olen mielenkiinnolla seurannut hyönteisruoan hyväksymisen kehitystä Suomessa. Mitä nyt muurahaisia lapsena maistoin, en ollut kuitenkaan päässyt maistamaan toukkia ja sirkkoja ennen Helsingin Gastro-messuja. Topi Kairenius paistoi siellä syötävät toukat ja sirkat öljyssä valkosipulin kanssa ja tarjoili niitä halukkaille. Toukat olivat jauhopukin toukkia ja sirkat kotisirkkoja.

Syötävät toukat ja sirkat

Tässä on muutaman sekunnin video, jossa näkyy, että ne oikeasti elävät!

 

Tuossa ne viihtyvät lasipurkissaan kaurahiutaleiden ja porkkanapalojen seassa. Toukkia viljellään esimerkiksi keittiön yläkaapissa muutaman päällekkäisen laatikon avulla siten, että hyönteisten munia putoilevat aina alempaan laatikkoon, ja kasvavat siellä syötävään kokoon. Välillä täytyy antaa niiden kasvaa aikuisiksi, jotta saadaan lisää munia, ja tarhasta saa jatkuvasti ruokaa. Nämä kuvan toukat tulevat tavallista jauhopukkia isommasta lajikkeesta.

Kotisirkat

Metallikulhossa on syötävät sirkat, kotisirkkoja. Ne ovat aika pieniä sirkkoja.

Jauhopukin toukat paistetaan miedolla lämmöllä. Paistaessa on syytä varoa, ettei tapahdu nakkiefektiä, eli jos lämpötila on liian korkea, ne rikkoutuvat.

Syötävät toukat ja sirkat

Toukkien tarjoiluun Topi käytti vielä tuoreita yrttejä ja puristettua limeä. Sirkat maistuivat ihan sellaisenaan. Tykkäsin kyllä ihan hyvin molemmista. Toukat olivat miedompia. Kuori antoi hieman puruvastusta ja sisältö muistutti koostumukseltaan ehkä katkarapua. Sirkoissa oli vähän lihaisampi maku ja koostumushan oli kauttaaltaan mukavan rapsakka.

syötävät toukat ja sirkat

Kuvassa vasemmalla paistetut jauhopukin toukat, oikealla paistetut heinäsirkat.

Ajattelin itse, että toukat voisivat sopia vaikka wokkiruokaan.  Sirkat olisivat herkullisia esimerkiksi peruna- tai kukkakaalimuusin ja hyvän salaatin kanssa.

Messuilla saimme myös maistaa hyönteispullia, jotka oli tehty jauhetusta heinäsirkasta. Niissäkin oli selkeästi lihaisa maku.

Aion varmasti kasvattaa hyönteisiä viimeistään ensi talvena, ehkä jo aikaisemmin. Syötävät toukat ja sirkat sopivat myös kanoilleni, ne kun saavat talvisin niin vähän proteiinia siinä kaikista parhaimmassa muodossa, eli hyönteisinä. Päivitys syyskuu 2017: Kasvatan nykyään itse jauhomatoja. Tässä kirjoittamani ohje niiden kasvatuksesta: Jauhomatojen kasvatus – yksinkertainen ohje.

Miten sinä suhtaudut hyönteisten syöntiin?

Syötävät toukat ja sirkat

One thought on “Syötävät toukat ja sirkat

Comments are closed.