Suomelle säästöehdotus: Diabeetikoille oikea hoito

Suomessa pitää nyt säästää. Luin Diabetesliiton sivulta, että diabeetikoiden sairaanhoitokulut olivat jo vuonna 2007 1,3 miljardia euroa vuodessa. Vaikka diabeteksen lisäkustannukset olivatkin tästä vain noin 830 miljoonaa, niin voitaneen olettaa, että vähintäänkin osa muista sairauskuluista oli diabeteksen seurauksia. Pelkästään lääkkeet ja hoitovälineet maksoivat noin 400 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi aiheutuu sairaudesta myös epäsuoria kuluja, kuten sairaslomien ja ennenaikaisen eläköitymisen kustannukset. Noin 90% diabeetikoista sairastaa kakkostyypin diabetesta, jota voi usein hoitaa pelkillä ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla.

THL:n mukaan, yhden diabeetikon hoito, jos hän sairastaa pelkkää diabetesta, maksoi vuonna 2007 yhteiskunnalle keskimäärin 1300 euroa vuodessa, ja huonovointisemman diabeetikon hoito lisäkustannuksineen taas keskimäärin 5700 euroa. Vuonna 2007 diabeetikoita arvioitiin Suomessa olevan noin 500 000, ja määrä on edelleen kasvussa, ja arvioidaankin, että Suomessa on jo 600 000 diabeetikkoa.

Harmittavaa kyllä, kakkostyypin diabetekseen parhaiten tehoavaa hoitoa Suomessa ei oikein haluta määrätä. Valtaosa diabeetikoista voisi elää ilman oireita ja lääkkeettöminä, tai lääkitystä voitaisiin vähentää tuntuvasti, jos heitä hoidettaisiin parhaalla mahdollisella hoidolla, eikä pelkästään lääkehoidolla. Tiedän kyllä, että lääkärit suosittelevat diabeetikolle laihduttamista ja terveellistä ruokavaliota, mutta niin kauan kun ohjeet eivät toimi käytännössä, niistä ei ole hyötyä.

Kakkostyypin diabeetikko on herkkä hiilareille. Hänen verensokerinsa nousee liian korkealle, vaikka hän söisikin aivan samalla tavalla kuin me muutkin suomalaiset. Vaikka hän noudattaisi lautasmallia. Diabeetikolle sopii siksi paremmin vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ruokavalio. Sitä noudattamalla hän voi tervehtyä ja päästä eroon lääkkeistään, ja samalla usein monesta liikakilosta ja kaikenlaisesta muusta oireilusta.

Eli: Niukasti hiilareita (JA runsaasti rasvaa, jotta pysyy myös kylläisenä!) kaikille Suomen kakkostyypin diabeetikoille, siinä ainakin miljardin säästö Suomelle – joka vuosi!

Vai mitä mieltä olet?

Suomelle säästöehdotus: Diabeetikoille oikea hoito

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *