Ruoka on lääke – vai oliko Hippokrates väärässä?

Ruoka ei ole lääke, vai? Viime viikolla elintarviketurvallisuuden professori Marina Heinonen nousi otsikkoihin. Hän halusi korjata hänen mukaan vääriä käsityksiä terveellisestä ruoasta. Ohessa Helsingin sanomien artikkelin linkki: Ruoan on nyt oltava aitoa (…) – “onko mitään hölmömpää”, tyrmää professori (saattaa olla, ettet näe tekstiä, jos et ole lehden tilaaja, mutta poimin sisällöstä alla muutaman tärkeän kohdan).

Ruoka on lääke
Ruoka on lääke!

Olen itse asiassa muutamassa asiassa ihan samaa mieltä kuin professori Heinonen. Minäkään en pidä lisäaineita vaarallisina, en edes haitallisina (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Pointti omasta mielestäni ei ole lisäaineiden haitallisuus, vaan tuoreiden, käsittelemättömien ruokien sisältämän aidon ravinnon puute elintarvikkeissa, jossa on runsaasti lisäaineita.

Heinosen mukaan, periaate, ettei saisi syödä elintarvikkeita, jotka sisältävät yli viisi ainesosaa, on höpöhöpöä, koska tuskin pystyy edes kokkaamaan pinaattilettuja viiden ainesosan varassa. No – ohje, jonka minä olen kuullut, on kyllä se, että elintarvike, jossa on yli viisi lisäainetta, on hyvä välttää, mikä on aivan eri asia.

Mutta asia, jota en vaan pysty ymmärtämään, on hänen väitteensä, ettei ruoka ehkäise, paranna tai hoida sairauksia. Ruoan ja ravinnon osuutta ja roolia monen sairauden ehkäisyssä on äärimmäisen vaikeaa tutkia, mutta eihän se tarkoita, että vaikutusta tai roolia ei ole! Löytyy muuten myös runsaasti tutkimuksia siitä, että ruoan avulla on selätetty esimerkiksi diabetes. Tätä suomalaisten tavallisimpiin kroonisiin tauteihin kuuluvaa, jatkuvasti yleistyvää sairauttako ei lasketa mukaan? Puhumattakaan lihavuudesta ja metabolisesta oireyhtymästä, jossa oikea ruoka on todennetusti erittäin merkittävässä roolissa.

Heinosen väittämät tekivät kohdallani erityisen ironisiksi se, että lukiessani ne ensimmäistä kertaa olin juuri kotiutumassa Petra Flanders stiftelsen järjestämästä seminaariristeilyltä, jonka nimi oli ”Mat är medicin”, eli ruoka on lääke. Seminaarissa kuultiinkin muun muassa, kuinka diabetesta oli parannettu (Lasse Nybergh, tässä voit lukea lisää hänestä  Lassen diabetes kuriin ruokavaliolla  ja syövästäkin selviydytty. Itsekin olen parantanut lääkäreiden mukaan kroonisen ruusufinnin oikean ruokavalion avulla, lue siitä lisää: Vehnä, otsonoitu oliiviöljy ja ruusufinni – omakohtaiset kokemukseni. Kuinka professori voi väittää, että ruoka ei ehkäise, paranna tai edes hoida sairauksia? Onko sinun mielestäsi ruoka lääke, vai oliko Hippocrates todellakin väärässä?

Juuri mainitussa seminaarissa luennoi muun muassa ruotsalainen dosentti, kirurgi ja tutkija Ralf Sundberg ja ruotsalainen lääkäri Annika Dahlqvist, joka myös lyhyesti bloggasi aiheesta: Kryssning med Petra Flanders stiftelse.

Ruoka on lääke – vai oliko Hippokrates väärässä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *