Punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä

Marjasesonki on huipentumassa nyt, kun herukat ovat herkullisimmillaan! Punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä marjoja, kuten kaikki suomalaiset marjat, ja käsittelen tässä viinimarjojen terveysvaikutuksia.

punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä

Herukoista tutuimmat ovat puna- ja mustaherukka. Valkoherukka on punaisen viinimarjan muunnelma, ja viherherukka taas mustaherukan. Herukat ovat ihanan nopeita poimia, tunnissa poimii helposti useita litroja.

Kaikissa herukoissa on runsaasti kuitua, C- ja E-vitamiinia, kaliumia, sekä siementensä ansiosta hyviä rasvahappoja.

Herukoissa on myös luonnollista pektiiniä, minkä syystä ne hyytelöityvät hyvin ilman mitään lisäaineita. Kaikki herukat ovat myös diureetteja eli edistävät nesteiden poistoa kehosta.

Punaherukka

Punaherukassa on erityisen paljon antosyaniineja, niitä sinipunaisia, mahdollisina syöpää ja sydäntauteja vastaan taistelevina pidettäviä flavonoideja. Antosyaanineista voi olla hyötyä myös silmien terveydelle.

punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä

Punaherukat ovat jokseenkin laksatiivisia ja voivat edistää ruoansulatusta.

Punaherukka makunsa puolesta helpompi käyttää ja ehkä herkullisempikin marjapiirakassa, mutta voimakkaampi mustaherukka on useimpien ravintoaineiden osalta aivan kuningas. C-vitamiinipitoisuus on muihin marjoihin verrattuna ylivoimainen ja kaliumia ja karotenoideja on valtavasti.

Mustaherukka

Myös mustaherukassa on erityisen paljon antysyaniineja, joka on voimakas flavonoidi. Mustaherukka on lisäksi C-vitamiinipitoisin kaikista marjoistamme, 100 grammaa marjoja sisältää yli kaksinkertaisesti päivittäisen tarpeemme.

punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä

Mustaherukan siemenissä on erityisen paljon alfalinoleenia, joka kuuluu omega-3 -rasvahappoihin. Siemenistä tehdäänkin kylmäpuristettua öljyä, jonka sanotaan alentavan veren LDL-kolesterolitasoja.

Kaikkien herukoiden lehtiä voi käyttää teehen tai maustamaan esimerkiksi maustekurkkulientä. Lehdissäkin on runsaasti C-vitamiinia ja mustaherukan lehti on erityisen aromaattinen.

Viherherukka

Viherherukkaa on kasvanut omalla pihallani jo kymmeniä vuosia. Ulkonäkö muistuttaa karviaista, sillä siinä on pitkittäisiä raitoja ja kuori on vähän läpinäkyvä. Maku on kuin mieto mustaherukka.

punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä

Viherherukkaa on alkanut viime aikoina saada helpommin ja pensaitakin myydään monessa paikassa. Viherherukka on herukoista mielestäni ylivoimainen ihan tuoreena naposteltavana, sillä se ei maistu niin happamalle. Piirakassa se on yksin jopa liian mieto.

***

Herukoita, eli viinimarjoja, on todennäköisesti käytetty ennen vanhaan viinin valmistukseen. Nykyään pakastaminen ja mehustaminen on tainnut syrjäyttää herukkaviinit.

Itse poimin valtaosan herukoista ihan sellaisenaan syötäviksi, smootheihin tai jogurtin maustamiseen, ja ylimääräiset litrat menevät kaikki pakastimeen. Mikä on sinun lempitapasi käyttää herukoita?

Muut Tosiruoka-blogin marjakirjoitukset: Mustikka, mansikka ja vadelma ja niiden terveysvaikutukset

Punaherukka, mustaherukka ja viherherukka ovat terveellisiä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *