Pihlajanmarjan terveysvaikutukset

Tänä vuonna on hyvä pihlajanmarjavuosi! Pihlajanmarja on syksyn kaunotar ja perinteinen suomalainen marja. Se sopii sekä lautaselle, että juhlapöydän koristeeksi. Pihlajanmarjan terveysvaikutukset ovat runsaat. Karvaan happaman makunsa pihlajanmarja saa sorbiinihaposta ja parkkihapoista.

Pihlajanmarjan terveysvaikutukset

Ravinnollisesti pihlajanmarja on mitä mainioin. Varsinkaan C-vitamiinitaso ei jää paljoakaan jälkeen mustaherukasta, joka tunnetusti on siinä mielessä aivan kuningas. Muutama pihlajanmarja kattaa jo päivän c-vitamiinitarpeen. Myös kaliumia on erityisen paljon.

Pihlajanmarjan, kuten muidenkin marjojen, terveysvaikutukset ovat kuitenkin kaikista eniten antioksidanttien ansiota. Niitä on pihlajanmarjoissa valtavasti, ja varsinkin karotenoidit ja proantosyanidiinit ovat hyvin edustettuina. Proantosyanidiinit ovat tehokkaita antioksidantteja, ja niillä on todettu myönteinen vaikutus muun muassa diabetekseen, koska ne voivat parantaa insuliiniherkkyyttä. Ne voivat myös tehostaa rasva-aineenvaihduntaa ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Sanotaan myös, että pihlajanmarjat tukevat maksan ja sapen toimintaa. Pihlajanmarjat voivat ehkäistä myös virtsateiden infektioita.

Pihlajanmarjoista on perinteisesti tehty hyytelöä, jota syödään esimerkiksi riistan ja sorsan kanssa. Marjat sisältävät luontaista pektiiniä, minkä johdosta ne hyytelöityvät ihan itsestään, kun niitä keitetään. Kun olin lapsi, laitoin pihlajanmarjahyytelöä aamiaismuroihini. Enää en käytä aamiaismuroja, eivätkä lapsenikaan, mutta varmaan kaurapuuroonkin ne voisivat sopia?

Herkullista mehuakin voi pihlajanmarjasta tehdä. Monet yhdistävät siihen omenamehua tai jonkin toisen marjan mehua.

Marjat sopivat myös erinomaisesti kuivattavaksi. Pakastaminen on myös hyvä tapa säilöä pihlajanmarjoja, ja maku muuttuu myös silloin hieman makeammaksi. Samasta syystä niitä usein poimitaankin vasta ensimmäisen pakkasyön jälkeen.

Itse ajattelin tänä vuonna poimia pihlajanmarjoja ainakin pakastimeen, josta käytän sitten pari ruokalusikallista kerralla perheen smoothieen pitkin talvea. Olenkin jo alkanut laittaa niitä smoothieen, koska aroniapensaani on jo melkein tyhjä. Mikä on sinun lempitapasi käyttää pihlajanmarjaa?

Aikaisemmin olen kirjoittanut mustikasta, mansikasta, vadelmasta, kaikista herukoista eli viinimarjoista, puolukasta ja aroniasta.

Pihlajanmarjan terveysvaikutukset