Nyhtökauraa ja riisiä

Vihdoin pääsimme maistamaan nyhtökauraa! Ensimmäinen ruokalaji, jonka tein nyhtökaurasta, oli nyhtökauraa ja riisiä, vähän jambalaja-tyylinen ruoka, tai risotto. Nyhtökaura on suomalainen innovaatio, jolla voi korvata ruokavaliossaan lihaa, koska siinä on paljon herneestä, pavusta ja kaurasta peräisin olevaa proteiinia.

Nyhtökauraa

Tarvitset:

  • 1 paketti nyhtökauraa, nude eli maustamaton, 250 g
  • 3-4 dl basmati- tai avorioriisiä
  • 1 sipuli
  • 1 cm inkivääriä
  • 4-5 rkl oliiviöljyä tai enemmänkin
  • chiliä, paprikajauhetta
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • vettä tai aitoa luulientä noin 1 l
  • (tilkka valkoviiniä)

Riittää ja kestää:

4-5 hengelle, noin 40 minuuttia.

Tee näin:

Lämmitä pari rkl öljyä isossa pannussa. Kuumenna siinä inkivääriä, chiliä ja paprikajauhetta. Paista nyhtökaura siinä pari minuuttia. Ota se sivuun.

Nyhtökauraa ja riisiä

Silppua sipuli ja pienennä inkivääri. Paista niitä öljyssä samassa pannussa kuin äsken nyhtökaura. Lisää riisi. Kääntele sitä hetki. Lisää sitten vettä tai luulientä noin puoli litraa, ja 1 tl suolaa. Anna riisin sitten kypsyä hiljalleen, ilman kantta, ja sekoita ja lisää nestettä välillä, kunnes riisi ei enää ole kovaa. Nestettä pitää jatkuvasti olla siten, että se peittää riisit.

Kun riisi on kypsää, lisää nyhtökaura ja sekoita. Tässä vaiheessa nyhtökaura saattaa imeä lisää vettä riisiseoksesta, joten lisää tarvittaessa nestettä. Maista ja lisää mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Tarjoa heti!

Nyhtökauraa ja riisiä

*****

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun söin nyhtökauraa. Mielestäni nyhtökaura oli miellyttävä yllätys. Maistoimme sitä myös raakana, ja se on ihan hyvää myös sellaisenaan, kylmänä. Tuotteessa on jo valmiiksi lisätty 1,3 % suolaa, ja siksi se on maistuvaa myös suoraan paketista. (Älä siksi myöskään vahingossa lisää ruoanlaittovaiheessa liikaa suolaa!) Päivitys 5.6.: Olen julkaissut myös toisen nyhtökauraohjeen, jossa nyhtökauraa ei ole lämmitetty: Nyhtökauralla täytetyt salaattinyytit.

Nyhtökaurassa on aika vähän rasvaa (noin 5 g/100 g), ja yhdessä runsaan proteiinimäärän kanssa se tekee sen, että paistaessa menee aika paljon rasvaa, ettei se tartu paistinpannuun kiinni. Itse käytän tosin vain kuparipannua ja valurautapannuja, eikä pinnoitettuja pannuja. Rasva myös antoi lisää makua nyhtökauralle. Suosittelen kokeilemaan nyhtökauraa!

Nyhtökauraa ja riisiä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *