Nuku kovalla alustalla – nuku lattialla!

Viimeiset pari kuukautta olen kokenut jotain ainutlaatuista. Tavallaan, kokemukseni ovat olleet täysin loogisia, mutta silti olen hämmästynyt. Loogisia, koska uskon ihmisen itseparantavaan voimaan ja ihmisen luonnollisen elämäntavan merkitykseen terveyden kannalta.

Mitä tein? Aloin nukkua lattialla. Puulattialla, allani vain matto, taitettu huopa ja lakana. Miksi? Koska olen utelias, ja koska parikymppinen tyttäreni, joka on myös utelias ja uskoo ihmisen itseparantavaan voimaan ja luonnollisen elämäntavan merkitykseen, kertoi mahtavista kokemuksistaan yli kuukauden kestäneestä lattianukkumiskokeilustaan.

nuku lattialla

Monet asiat, jotka teemme päivittäin ajattelematta niitä sen kummemmin, eivät kuulu ihmisen luonnolliseen elämäntapaan. Tuolilla istuminen on yksi niistä. Ihmisen luonnollinen tapa ”istua” on nimittäin kyykkyasento. Katson pian 13 vuotta täyttävää kissaani, ja vakuutun taas kerran siitä, kuinka paljon notkeampi ihminenkin olisi vielä ikääntyneenäkin, jos hän istuisi päivittäin kyykyssä (ja nousisi kyykystä seisontaan), eikä tuolilla.

Nuku lattialla!

Mikä on sitten ollut ihmisen luonnollinen tapa nukkua? Tuskin ainakaan joustinpatja! Kun ihminen nukkuu kovalla alustalla, eikä sen tarvitse tietenkään olla kivikova mutta kuitenkin kiinteä, selkäranka asettuu luonnolliseen asentoon ja kaikki lihakset rentoutuvat. Ihmisen selkäranka ei välttämättä ole lainkaan optimaalisessa asennossa silloin kun se skemaattisessa kuvassa joustinpatjan ”tukemana” asettuu täysin vaakasuoraan asentoon. Vartaloa myötäilevä patja saattaa tuntua mukavalta, mutta siitä, että se olisi ihmisen keholle parempi kuin esimerkiksi lattia, ei ole takeita, aikakaan jos Patrick Clarkin artikkeliin “Sweet dreams on a hard surface – The ergonomics of sleep”  haluaa uskoa.

Itse en halunnut uskoa sokkona siihenkään, vaan kokeilin, kuinka kovalla alustalla, eli lattialla nukkuminen vaikuttaa kehooni. Selkäni peruskunto on tyydyttävä, minulla ei ole kroonisia ongelmia. Silti minulla on vuosia, ehkä toistakymmentä vuotta, ollut arka kohta vasemman lapaluun alla, sekä kireät lihakset selkärangan molemmin puolin vyötärön kohdalla. Lisäksi niskani on usein jäykkä.

Ensimmäisenä yönä nukahdin hyvin, mutta heräilin noin kerran tunnissa ja käännyin toiselle kyljelle. Nukahdin heti käännyttyäni, joten aamulla oli kuitenkin hyvä ja levännyt olo. Toisen ja kolmannen yön jälkeen lantion kohta, johon kylkinukkumisessa valtaosa kehoni painosta osuu, oli arka. Sama kohta oli myös yhtä arka molemmilla puolilla, josta saatoin vetää johtopäätöksen, että vietän suunnilleen yhtä paljon aikaa kummallakin kyljelläni, mikä oli mielenkiintoinen tieto.

Kun nukun lattialla, kehoni käpertyy automaattisesti enemmän sikiöasentoon kuin pehmeässä sängyssä. Kun makaan kyljelläni, paino, joka kohdistuu lantion painavimpaan pisteeseen, poistuu melkein kokonaan, kun siirryn sikiöasentoon, eli vedän polveni kohti rintakehääni.

Neljäntenä yönä nukuin jo selkeästi paremmin kuin sängyssä ikinä. Vasemman lapaluun alla oleva arka kohta ei tuntunut enää aralta. Myös vyötärön kohdan kireydet olivat osittain poissa. Niskani liikkuvuus oli selkeästi parantunut. Sitten vielä yksi bonus: jalkani eivät olleet enää kylmiä yön aikana! Kummallista, ajattelin, mistäköhän se voisi johtua. Clarkin mukaan, se voi johtua siitä, että nukkuessa kovalla alustalla paino kohdistuu muutamaan pisteeseen ja nimen omaan luustoon, jolloin lihaksissa verenkierto liikkuu vapaasti. Nukkuessa joustinpatjalla, paino kohdistuu suuremmalle alueelle ihoa ja lihaksistoa, ja saattaa heikentää verenkiertoa. Ehkä siksi, jalkateriini virtaa nyt enemmän verta, enkä tarvitse nukkua sukat jalassa?

Nyt yli kahden kuukauden jälkeen voin todeta, että selkäni voi edelleen erinomaisesti. Nukahdan nopeasti, ja taidan herätä ainakin tunnin aikaisemmin, ja aina pirteänä, kuin sängyssä nukkuessani. Teimme perheessämme pienen kompromissin – parisängyn jalalliset runkopatjat ovat siirtyneet varastoon, mutta luonnonkuminen petauspatja sai jäädä ja on edelleen suoraan lattialla. Vyötärön kohdan selkäpuolen lihaskireydet pysyvät edelleen poissa. Vasemman lapaluun alla oleva arka kohta palasi saman tien kun anoppilan mökillä nukuin yhden yön joustinpatjalla. Se yksi yö ei ollut muutenkaan menestys – nukuin todella huonosti ja vain nelisen tuntia. Seuraavana yönä paksut joustinpatjat nostettiin sängystä pois ja petauspatjat laitettiin suoraan puusäleikön päälle. Nukuttiinkin oikein hyvin seuraavat yöt!

Runkopatjan tilalle yksinkertainen itsetehty sänkyrunko

Kesän yhtenä projektina on uuden sänkyrungon rakentaminen petauspatjallemme, koska suoraan lattialla ei ole kuitenkaan aivan optimaalista olla. Uusi runko tulee olemaan noin 20 cm korkea. Olen tehnyt jo luonnokset.

PÄIVITYS 22.8.2018: Uusi kova sänkymme on valmis. Runko on rakennettu parista 195*48 mm mitallistetusta puupalkista. Rungon päällä on 14 kappaletta 90*28 mm leppälaudelautaa. Lisäksi rungon keskellä, eli siinä, missä valtaosa kehon painosta jakautuu, on runsaan metrin pätkä tuota samaa puupalkkia lisätukena. Laudelautojen päällä on luonnonkuminen noin 5 cm paksu sijauspatjamme. Sitä ei näissä kuvissa näy, vaan runko on kaunis ja yksinkertainen. Sängyn ulkomitat ovat 2150*1810*223 mm. Nukkuminen tässä uudessa sängyssä on ollut mielenkiintoista mutta erittäin hyvää. Pohja tuntuu hieman lattiaa kovemmalta, koska nyt paino jakautuukin noin 40% pienemmälle alueelle kuin lattialla.

Nuku kovalla alustalla sänky

Niin, vielä yksi asia. Miksi nuori aikuinen, perusterve tyttäreni, nukkuu edelleen lattialla? Hän on aikaisemmin nukkumaan menon jälkeen kierinyt sängyssään keskimäärin 15-20 minuuttia yrittäessään saada unesta kiinni. Nyt hän nukahtaa parissa minuutissa. Ja herää pirteämpänä. Lisäksi hän uskoo luonnollisen elämäntavan ennaltaehkäisevään vaikutukseen. Siinä tarpeeksi syitä hänelle jatkaa lattialla. Lisäksi on äärimmäisen helppoa nukkua missä vaan, matto ja viltti riittää.

Haastaisin kaikkia perusterveitä ihmisiä kokeilemaan luonnollisempia vaihtoehtoja ei pelkästään ruokavalion kohdalla, vaan myös unen, lepoasentojen, liikunnan, rakennusten ja tekstiilien materiaalien, kenkien ja monen muun päivittäisen asian kohdalla. Aloita jostain yksittäisestä asiasta – sillä voi kenties olla ratkaiseva vaikutus. (Huomioi, että jos sinulla on selkäongelma, kovalle alustalle siirtyminen voi pahentaa ongelmia.)

Nuku kovalla alustalla – nuku lattialla!

8 thoughts on “Nuku kovalla alustalla – nuku lattialla!

 • 12/09/2018 at 20:55
  Permalink

  Moikka! Mistä luonnonkumisia petareita saa? 🙂

  Reply
  • 12/09/2018 at 22:21
   Permalink

   Hei Sanna! Meidän petari taitaa olla ihan vaan Iskusta. Hankimme silloiset joustinsängyt ja yhteinen iso petauspatja vuonna 1997, ja kissan haavereiden takia se on vaihdettu ehkä 8-9 vuotta sitten samanlaiseen. Ei mitään ikääntymismerkkejä, tosi hyvä.

 • 24/10/2018 at 13:37
  Permalink

  Rintarangan korkeudelle alkoi tulla pahoja kramppeja venyttelyistä ja liikunnasta huolimatta. Ne lakkasivat kun siirryin nukkumaan matolle. Sen jälkeen jouduin vielä luopumaan pehmeällä nojatuolilla ja sohvalla istumisesta. Säleikkö tarvitaan, koska muuten nukkumisalusta homehtuu. Nyt nukun petarilla, joka on säleikön päällä, eikä ole krampannut selkä.

  Reply
  • 23/11/2018 at 09:30
   Permalink

   Kiitos Mea kommentistasi! Kiva kuulla muiden kokemuksia. Olen muuten myös kasvanut taas yhden sentin noin vuodessa. Kasvoin aikoinaan 1-2 cm kun noin 38-vuotiaana aloitin pilateksen ja sitten joogan. Nyt siis taas 1 cm lisää – lienee kovalla alustalla nukkumisen ansioita 🙂

 • 22/12/2018 at 22:09
  Permalink

  Hei, nukutko tyynyn kanssa vai ilman? Jos ilman tyynyä, niin miksi?

  Reply
  • 31/12/2018 at 14:38
   Permalink

   Hei Mikael,
   nukun erittäin litteän tyynyn kanssa. Tyttäreni taas käyttää pehmonallea 🙂 ja selin hän on ilman. Tosin harvemmin ollaan selin.

 • Pingback: Retriitti itseni kanssa - Tosiruoka

 • 11/10/2020 at 22:42
  Permalink

  Hei!
  Olen tehnyt saman havainnon! Runkopatjayön jälkeen olo on kuin nuijittu eikä uni edes meinaa tulla. Lattialla, alla vain matto ja kahtia taitettu peitto – nukun hyvin ja herään kivutta. Auttaa myös levottomiin jalkoihin. Hometta en ole huomannut.
  Tyyny hyvin löysä ja litteä.
  Suunnitteilla myös laverin hankinta, koska näyttää vähän pöjältä tämä systeemi. Ajattelin lakata sen kiiltävällä lakalla, koska jotenkin pidän siitä, että alusta on liukas ennemminkin kuin karhea.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *