No-poo – elämä ilman shampoota

Koska ajattelen terveyttä kokonaisvaltaisesti, en aina kirjoita ruoasta. Tänään aiheeni on hiusten hoito ja no-poo – ilman shampoota. Shampoot sisältävät usein kemikaaleja, kuten parabeeneja ja ftalaatteja, jotka ovat haitallisia keholle. Jo vuonna 2008 Noora Shingler kirjoitti niistä blogissaan, ja nykyään tiedottaa jopa THL niiden haitallisuudesta.

no-poo ilman shampoota

Jo parikymmentä vuotta sitten huomasin aina kesäisin, kun kävin päivittäin uimassa meressä, että hiukseni ovat kesäisin paremman näköiset kuin talvisin, eikä niitä tarvinnut silloin edes pestä, jotta ne näyttäisivät hyviltä. Toteutan edelleen joka kesä no-poo -periaatettani meriveden avulla. Yllä olevassa kuvassa olen pessyt hiukset yli kaksi kuukautta pelkällä merivedellä.

No-poo on käsite, joka tarkoittaa sitä, ettei käytä shampoota hiusten pesuun. No-poota voi toteuttaa monella eri tavalla. Jotkut ovat huomanneet, että shampoo on täysin turha, ja pesevät tukkansa pelkällä vedellä. Tämä ei toimi kaikilla, sillä hiuksissa ja päänahoissa on eroja. Osa shampoottomista on alkanut huuhdella hiuksensa omenaviinietikkaliuoksella. Se auttaa poistamaan ylimääräistä rasvaisuutta. Monet kiharapäät taas ovat havainneet, että pesemällä shampoon sijaan vain silloin tällöin hoitoaineella saa kauniimmat ja runsaammat kiharat.

Minä toteutan no-poon meriveden avulla. Jos minulla ei olisi merivettä lähellä, voisin myös huuhdella hiukset vedellä, johon lisään hieman merisuolaa. Kun lopetan shampoon käytön ja alan säännöllisesti uida merivedessä kastellen hiukset, hiukseni ovat aluksi hieman tavallista rasvaisemmat ja hiuspohja kutiaa vähän. Noin viikon sisällä ongelmat häviävät ja hiukset löytävät uuden tasapainon.

Miksi sitten välttäisi shampoon käyttöä? Tähän voi olla montakin syytä, ja kaikki alla olevista ovat osasyitä minunkin tapauksessani:

  • shampoo tuhoaa päänahan luonnollisen tasapainon
  • shampoo on kallista
  • hiusten peseminen (ja kuivattaminen) vie aikaa
  • shampoot (ainakin useimmat) sisältävät kemikaaleja, muun muassa parabeeneja ja ftalaatteja, jotka pesemisen aikana läpäisevät pään ihon ja pääsevät verenkiertosi kautta kehoosi
  • shampoo ja shampoon pakkaukset kuormittavat luontoa.

no-poo ilman shampoota

Itse koen shampoottoman elämän helpommaksi kesällä, kun voin säännöllisesti uida merivedessä. Tässä kuvassa tukkani on vastapesty merenvedellä, toisin sanoen olen käynyt uimassa noin puoli tuntia aikaisemmin. Talvella käytän nykyään suomalaisia Ole Hyvä -sarjan shampoita, jotka eivät sisällä myrkyllisiä tai haitallisia aineita, kuten kaupasta tai kampaajalta ostettavat shampoot.

Talvisin pesen hiukseni noin kerran viikossa tai kerran kymmenessä päivässä, tai vielä harvemmin. Samoin tekevät muut perheenjäseneni. Jos pesee hiukset useasti, esimerkiksi joka kolmas päivä, hiuspohja myös tottuu tähän ja rasvoittuu aina kolmen päivän päästä, jolloin tuntuu taas tarpeelliselta pestä hiukset. Syntyy noidankehä.

Onko shampoo välttämätön? Mielestäni useimmat hygieniatuotteet ovat aivan turhia. Kun olen kohta vuoden päivät seurannut kanojeni elämää, kuten niiden kylpemistä hiekkaisessa maassa ja sulkien putsaamista nokkansa avulla, olen yhä vakuuttuneempi siitä, että luonto hoitaa useimmat asiat ihan itse, kunhan annamme sen tehdä niin.

No-poo – elämä ilman shampoota