Kanalan parannusprojekti: munintapesät ja orret

Ihana pikku pihakanalamme on ollut toiminnassa nyt kaksi kesää. Teimme tänä kesänä jälkiviisaina uudet munintapesät ja orret sekä samalla kalkkimaalauksen. Olen kertonut aikaisemmin varsinaisesta kanalanrakennusprojektista: Näin leikkimökistä tuli kanala. Kun talvipakkaset lähestyivät, teimme joitakin muutoksia, josta olen myös kertonut aikaisemmin: Kanala talvella. Kirjoitin myös kalkkimaalauksesta erillisen tekstin: Kanalan kalkkimaalaus.

munintapesät ja orret

munintapesät ja orret

Munintapesät ja niiden siirto parempaan paikkaan

Kuten jo mainitsin aikaisemmassa blogikirjoituksessani, eteisen laittaminen kanalaan oli fiksu ratkaisu. Siellä voi säilyttää viljaa, kalkkia ja soraa, ja talvisin lämpöpatteria.

Munintapesät olivat kuitenkin ihan kanalan vastakkaisessa päässä, joten hakeaksemme munat meidän oli käveltävä koko kanalan läpi, päivittäin. Tästä syystä munia ei ollut mukava hakea paljain jaloin tai paremmissa kengissä, vaan aina on otettava kanala-crocsit jalkaan. Lisäksi kuivikkeena käytettävää kutteria on sitten kulkeutunut eteiseen ja ulos, samoin kanankakkaa.

munintapesät
Munintapesien alkuperäinen paikka
munintapesät
Munintapesien uusi paikka (ennen kuin mieheni vahingossa maalasi ne kalkkimaalilla)
Munintapesät ja orret
Uusi pohjapiirustus näyttää tältä

Päätimme siirtää munintapesät eteiseen siten, että kanat pääsevät niihin suoraan kanalasta mutta eteisessä on munanpoimintaluukku suoraan munintapesiin. Samalla kanat saavat lisää vapaata tilaa, joka on tarpeen varsinkin talvella, jolloin ne joutuvat oleskelemaan viikkoja ja jopa kuukausia sisällä.

munintapesät ja orret
Eteisen munaluukku, josta voi poimia kummankin pesän munat

munintapesät ja orret

Munintapesien koko: syvyys 50 cm, leveys 38 cm ja korkeus 30 cm. Syvyydeksi riittäisi mainiosti 40 cm – eteinen vaan oli tuon verran syvä, joten tehtiin koko syvyyteen pesät. Usein toisessa pesässä muniikin nyt yhtä aikaa kaksi kanaa.

Ylemmän pesän eteen laitettiin lyhyt orsi, jotta sinne on helpompi hypähtää. Alempaan pesään pääsee suoraan siihen kulkevalta kaltevalta laudalta.

Orret

Toinen asia, jota paransimme, oli orret. Aikaisemmin kanalassa oli kaksi noin 1,20 m pitkää ortta eri korkeuksilla. Käytettävä tila oli kuitenkin hieman ahdas kahdelle orrelle, ja ylemmällä orrella istuessaan isoimpien kanojen pyrstöt osuivat seinään. Nyt kanoilla on vain yksi orsi, mutta se on pidempi, 1,80 m. Orsi on tehty kuusen rungosta.

orret

Uuden orren ansiosta kanat pääsevät nyt hieman lähemmäs lämpöpatteria sitten talvipakkasilla.

Lantalaatikko

Lantalaatikko vaihdettiin pitkään vanerilevyyn, ja sekä levy että orren takainen seinä päällystettiin pressulla. Levy on parempi kuin laatikko, koska kakka saa paremmin ilmaa ja kuivuu nopeammin.

munintapesät ja orret

Aikaisemmin laatikon päällä ollut, kanojen alla kasaan painunut kananverkko vaihdettiin tukevaan 1,80 m pitkään, kasvien tukemiseen tarkoitettuun telineeseen.

Nyt kanala toimii entistä paremmin ja sinne mahtuisi jopa pari kanaa lisää meidän nykyisten kuuden kanan kaveriksi.

Kaikki kanalablogikirjoitukset: Näin leikkimökistä tuli kanala, Kanojeni ruokavalio, Kanalan kalkkimaalausPiparkakkukanala, Kanalan parannusprojekti – munintapesät ja orret, Kanala talvella – kuinka pidetään pienkanala lämpimänä, Haudonta kanan alla pienkanalassa 

Kanalan parannusprojekti: munintapesät ja orret

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *