Mungpapupata – helppo ja herkullinen

Mungpapuja käytetään Suomessa yleensä vain idätykseen. Mungpavut ovat kuitenkin oivallisia myös ihan muiden papujen tapaan käytettynä. Niiden liotusaika on lisäksi paljon lyhyempi kuin esimerkiksi valkoisilla pavuilla tai kikherneillä – muutama tunti riittää. Jos liotat vain tunnin pari, lisäät vain keittoaikaa hieman, ja jos liotatkin yön yli, mungpavut kypsyvät nopeammin. Tämä mungpapupata sisältää mungpapujen lisäksi muun muassa fenkolia ja vihreitä paprikoita.

mungpapupata

Tarvitset:

  • noin 200 g kuivattuja mungpapuja
  • 2 fenkolia
  • 2 isoa porkkanaa
  • 3 isoa perunaa
  • 1 iso sipuli
  • 3 vihreää paprikaa
  • 3 tomaattia
  • vettä
  • suolaa ja mustapippuria
  • iso nippu persiljaa

Riittää ja kestää:

4-5 hengelle, noin 45 minuuttia + liotusaika vähintään 2-4 tuntia.

Tee näin:

Liota mungpavut runsaassa vedessä, huoneenlämmössä, vähintään 2-4 tuntia, tai kauemmin. Jos laitat ne jo edellisiltana likoamaan, niiden kypsymisaika vaan lyhenee.

Ota fenkoleiden tuoreet vihreät “lehdet” erikseen (ne lisätään vasta lopussa pataan) ja viipaloi fenkolit. Leikkaa sipuli lohkoihin. Kuori porkkanat ja viipaloi ne. Kuori perunat ja leikkaa niistä isot kuutiot. Suikaloi paprikat. Leikkaa tomaatit lohkoihin.

Kuumenna keltaista oliiviöljyä tai gheetä isossa kattilassa tai padassa ja paista siinä muutama minuutti sipuli ja fenkoli. Lisää porkkanat, perunat ja tomaatit.

Valuta mungpavuista vesi pois ja lisää mungpavut pataan. Lisää vettä siten, että kaikki ainekset peittyvät. Keitä parikymmentä minuuttia ja lisää paprikat. Keitä pataa kunnes mungpavut ja paprikat ovat pehmentyneet. Jos pavut ovat lionneet 4 tuntia, keittämisaika on 30-40 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vettä keittämisen aikana siten, että kasvikset ovat jatkuvasti vedessä.

Lisää lopuksi fenkolin vihreät lehdet vielä pataan ja iso nippu hienonnettua persiljaa.

Vinkki: Mungpapupata on herkullinen myös esimerkiksi intialaisilla mausteilla maustettuna kuten kurkumalla, juustokuminalla ja korianterilla – lisää ne siinä tapauksessa pataan jo alussa kun paistat sipulit ja fenkolit öljyssä!

mungpapupata

Mungpapupata – helppo ja herkullinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *