Mausteinen porkkanakeitto

Tämä mausteinen porkkanakeitto kuuluu perheemme jokatalvisiin suosikkiruokiin. Löysin alkuperäisversion jo yli 25 vuotta sitten Jean Carperin kirjasta “The food pharmacy – Guide to good eating”, kun olin vielä nuori mutta terveellisestä ravinnosta jo erittäin kiinnostunut. Niin kuin usein käy, ohje on sen jälkeen mukautunut omaan perheemme sopivaksi.

mausteinen porkkanakeitto

Tarvitset:

  • noin kilo porkkanaa
  • 3-4 sellerin vartta
  • noin 50 g voita (jonka voit korvata kookosöljyllä)
  • 1 tl kurkumaa, 2 tl kanelia, 1 tl kuminaa, 1 tl jauhettua korianteria, 1/2 tl neilikkaa, 1/2 tl inkivääriä ja ripaus (1/2 – 1 maustemitta) cayennepippuria
  • 2 perunaa
  • aitoa kanalientä noin litra (jonka voit korvata suolatulla vedellä)
  • suolaa ja mustapippuria

Riittää ja kestää:

4-5 hengelle, noin 30 minuuttia

Tee näin:

Kuori porkkanat ja viipaloi ne. Viipaloi varsiselleri (jätä vihreät lehdet koristeeksi). Kuori ja kuutioi perunat.

Kuumenna voi isossa kattilassa ja paista siinä muutama minuutti porkkana- ja varsiselleriviipaleet mausteiden kanssa. Varo cayennea, käytä vain hieman tässä vaiheessa, ja laita lisää lopussa jos haluat lisää ytyä keittoon. Lisää perunakuutiot, sekoita.

Lisää noin litra aitoa kanalientä tai muun linnun lientä, esimerkiksi ankkalientä. Myös lihaliemi käy, mutta kanaliemi on parasta. Jos sinulla ei ole aitoa lientä, voit toki käyttää vettä (johon lisäät suolaa) tai liemikuutioita. Itse keitän lientä aina kun minulla on luista lihaa tai lintua yksinkertaisesti keittämällä luut loppuillan ja siivilöimällä liemen ennen kuin menen nukkumaan.

mausteinen porkkanakeitto

Keitä keittoa hiljaa kannen alla kunnes porkkanat ovat pehmenneet täysin, mikä vie noin 15-20 minuuttia. Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella. Maista keittoa, lisää tarvittaessa suola ja cayennepippuria – jos liemessä oli suolaa, et ehkä tarvitsekaan lisää suolaa.

Koristele keitto lopuksi varsisellerin vihreillä lehdillä.

Mausteinen porkkanakeitto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *