Kuinka idätän? Idättämällä tuoretta vihreää!

Jokainen talvi tulee jossain vaiheessa siihen pisteeseen, että alan idättää. Mitä lähemmäs vappua tullaan, sitä vähemmän löytyy kaupan hevitiskeistä mitään tuoretta, kotimaista ja vihreää. Idättäminen on täydellinen ratkaisu tähän pulmaan.

Kuinka idätän? Idättämiseen tarvitset raikkaan veden ja idätettävien lisäksi vain idätysastian, tai vaihtoehtoisesti lasipurkin, tekokuituisen kankaanpalan ja kuminauhan. Idättäminen vaatii sinulta parhaimmillaan vain noin minuutin verran panostusta aamuin illoin muutaman päivän ajan.

Kuinka idätän
Vasemmalla tulevia parsakaalin siementen ituja, oikealla melkein valmiita mungpavun ituja.

Mitä voin idättää?

Voit klassikkojen mungpavun ja sinimailasen lisäksi idättää esimerkiksi vihreitä linssejä, belugalinssejä, herneitä, tattaria, sarviapilan siemeniä, parsakaalisiemeniä, kuorellisia seesaminsiemeniä ja auringonkukkasiemeniä. Voit myös idättää kikherneitä ja papuja, mutta useimmat niistä vaativat muutaman minuutin kypsentämisen ennen nauttimista.

kuinka idätän
Kikherneen idut. Ne pitää keittää 5-10 minuuttia ennen nauttimista.

Lisäksi voit idättää manteleita ja monta pähkinälaatua, kuten esimerkiksi hasselpähkinöitä ja parapähkinöitä.

Kuinka idätän?

Tarkista ensin vaikkapa Elävän raakaravinnon yhdistyksen idätystaulukosta haluamasi itujen liotusaika, idätysaika ja tarvittava huuhtelemistiheys. Useimmat idut vaativat 8-12 tunnin liotuksen, mutta poikkeuksia löytyy, kuten tattari, jota liotetaan vain 10 minuuttia. Idätysajat vaihtelevat yleensä 2-5 vuorokauden välillä, poikkeuksina seesamin- ja auringonkukkasiemenet, jotka itävät noin puolessa vuorokaudessa.

Hanki idätysastia tai tavallinen litran tai parin lasipurkki, tekokuituinen kangaspala ja kuminauha. Puuvillainen kangas ei ole turvallinen, sillä homeitiöt saattavat viihtyä siinä. Esimerkiksi tekokuituinen läpikuultavan verhokankaan pala on hyvä.

Kuinka idätän
Liotusta: Vasemmalla seesaminsiemenet, oikealla sarviapilan siemenet.

Liotuksen jälkeen idut laitetaan idätysastiaan tai purkkiin, joka suljetaan kangaspalalla ja kumilenksulla, ja asetetaan vinosti ylösalaisin tai ainakin 45 asteen kulmaan siten, että ylimääräinen vesi valuu pois. Ilman täytyy edelleen kulkea kankaan läpi purkkiin. Purkki laitetaan myös pimeään mutta hyvin tuuletettuun paikkaan, esimerkiksi kuivauskaappiin. Jos sinulla ei ole kuivauskaappia, voit peittää purkin vaikka taitetulla pahvipalalla.

Idätyksen aikana ituja huuhdellaan puhtaalla, huoneenlämpöisellä vedellä yleensä pari kertaa vuorokaudessa, aamuin illoin. Katso huuhtelutiheys myös idätystaulukosta. Esimerkiksi herneet tulee huuhdella 4 kertaa vuorokaudessa.

Kuinka idätän
Huuhtelu: tulevat sinimailasen eli alfalfan idut.

Seesamin- auringonkukkasiemeniä ei huuhdella lainkaan, vaan niitä vaan käännellään purkissa lyhyen idätyksen ajan.

Kuinka käytän ituja?

Idut sopivat salaatteihin, voileivän täytteeksi, ruoan lisukkeeksi, vokkiruokien ainekseksi, raakapuuroihin ja –kakkuihin sekä naposteluun. Varsinkin kikherneistä, mungpavuista ja muista pavuista tehdyt idut sopivat mainiosti vokkiruokiin. Sinimailanen eli alfalfa, parsakaalinidut ja sarviapilanidut sopivat ehkä kaikista parhaiten salaatteihin ja voileivän päälle. Sarviapilanidussa on jännä currymainen maku, varsinkin idätyksen puolessavälissä, jolloin niitä voi hyvin jo käyttää vokkiruokiin.

Raakapuuroista tulee maukkaita, ravintotiheitä ja proteiinipitoisia kun niihin käytetään idätettyjä tattariryynejä, auringonkukkasiemeniä tai seesaminsiemeniä. Raakakakkujen pohjiin ne sopivat myös hyvin. Varsinkin pähkinöille allergiset voivat löytää näistä hyviä vaihtoehtoja.

Kuinka idätän
Sinimailasen ituja voileipätäytteenä.

Kuinka kauan idut säilyvät?

Valmiit idut säilytetään jääkaapissa. Useimmat idut säilyvät 2-4 vuorokautta suljetussa, puhtaassa astiassa, mutta auringonkukkasiemen-, seesaminsiemen-, hirssi- ja tattari-idut tulee käyttää vuorokauden sisällä. Tästäkin löytyy tietoja idätystaulukosta.

Tsemppiä ja iloa idätykseen!

Kuinka idätän? Idättämällä tuoretta vihreää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *