Kotitekoinen deodorantti

Päätin muutama vuosi sitten, etten käytä enää niin sanottuja tavallisia deodorantteja. Tarkoitan sellaisia deodorantteja, joita myydään esimerkiksi marketeissa, ja mainostetaan televisiossa. Ne sisältävät aineita, joita en halua kainalooni laittaa. Lisäksi ne ovat antiperspirantteja, eli toisin sanoen ne estävät hikoilua. Hikoilu on luonnollista, minkä vuoksi haluan hikoilla. Tämä kotitekoinen deodorantti ei estä hikoilua. Uskon, että hikoilun estäminen ja/tai deodorantin haitalliset aineet saattavat olla jopa riskitekijöitä joissakin sairauksissa, kuten rintasyövässä, koska toisinkaan ei ole tutkimuksin ikinä todistettu, ja rintasyöpää esiintyy yhä enemmän.

Kotitekoinen deodorantti

Sen sijaan hien haju on mielestäni kuitenkin usein vastenmielistä, joten en halua haista pahalle. Luomudeodorantit, joita myydään esimerkiksi Ruohonjuuressa, ovat hyviä, mutta ne eivät tehoa kaikilla. Olen itse kokeillut montaa merkkiä, ja kaikki ovat minulla valitettavasti pettäneet. Ratkaisu pulmaan oli kotitekoinen deodorantti.

Reseptiä en ole itse keksinyt, vaan vastaavia ohjeita löytyy netistä yllin kyllin. Kerron kuitenkin, kuinka itse valmistan deodoranttini, koska olen hienosäätänyt valmistustapaa ja ainesosien suhteita kokemuksieni mukaan. Jos deodorantissa on liikaa soodaa, se voi ärsyttää ihoa, ja jos siinä on liian vähän tai liian paljon maizenaa, koostumus ei ole kaikissa lämpötiloissa mielestäni riittävän hyvä. Jos öljy on liian lämmintä, voiteesta ei tule täysin tasaista.

Tarvitset:

 • 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
 • 0,5 dl maizenaa eli maissitärkkelystä
 • 0,4 dl ruokasoodaa
 • 10 tippaa teepuuöljyä
 • (muutama tippa muuta eteeristä öljyä)

Tee näin:

Sulata kookosöljy kehonlämpöisessä vesihauteessa. Voit esimerkiksi lusikoida tarvittavan määrän pieneen lasi- tai metallikulhoon ja laittaa sen kellumaan lämpimällä vedellä täytettyyn isoon kattilaan, kunnes öljy on juoksevaa. Sekoita maizena ja ruokasooda keskenään. Sekoita sitten kaikki ainekset tasaiseksi voiteeksi. Lisää teepuuöljyn lisäksi halutessasi lempituoksuasi, esimerkiksi aitoa piparminttu- tai laventeliöljyä. Lusikoi voide pieneen kannelliseen lasipurkkiin, tai useampaan pieneen purkkiin jos teet muillekin perheenjäsenille.

Deodoranttia käytetään sivelemällä sitä sormella kainaloon puolukan kokoinen määrä, tai jopa vähemmän, peseytymisen jälkeen. Jos deodorantti ei tehoa samantien, voi olla, että kehosi tarvitsee muutaman päivän tai viikon tottuakseen tähän uuteen, myrkyttömään tuotteeseen.

Kotitekoinen deodorantti

4 thoughts on “Kotitekoinen deodorantti

  • 27/12/2017 at 15:44
   Permalink

   Hei Pirjo! Harmi, etten ehtinyt joulupyhiltä löytää kommenttisi ajoissa, toivottavasti ei mennyt joululahjaprojektit nyt mönkään. Kuvasi mukaan, siinä on saattanut mennä kahdella tavalla, ja molemmat ovat korjattavissa:
   A) Jos sisältö on kuvassasi vielä juoksevaa, niin tilassa, jossa deodoranttisi nyt on, on liian lämmin. Lämpötilan pitäisi olla alle n. 25 astetta, jotta se kiinteytyy. Siirrä viileämpään tilaan, ja sekoita sitä kovettumisen aikana muutama kerta.
   B) Jos sisältö on jo hyytynyt, mutta kerrostunut: Sekoittele tasaiseksi huoneenlämpöisessä tilassa (esim. 22 astetta lämpimässä).
   Öljyn ei saisi myöskään olla kuumaa kun siihen sekoitetaan maizena, vaan korkeintaa lämmintä. Esim. kehonlämpöinen ei ole liian kuuma.
   Terveisin, Nina,
   PS Käytän tätä edelleen, ja nykyään mieheni lisäksi jo jokainen teineistä (19, 18 ja 14 v).

  • 29/06/2018 at 10:10
   Permalink

   Hei Kirsi! Anteeksi viive vastaamisessa. Teepuuöljyä voit ostaa esim. luontaistuotekaupoista, Ruohonjuuresta tai netistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *