Kookosöljy on hyvää

Kookosöljy on yksi terveellisimmistä öljyistä. Sitä on kulunut monta purkkia siitä, kun löysin sen muutama vuosi sitten. Käytän sitä enimmäkseen vihannesten wokkaamiseen, munakokkeliin, puuroon, sosekeittoihin ja raakasuklaan tekemiseen. Kesäisin huoneenlämmössä se on juoksevaa (sulamispiste on noin 26 astetta), jolloin laitan sitä smoothieen. Se sopii myös keitetyn riisin lisäkkeeksi, leivän päälle tai vaikkapa teehen tai kahviin, mitä ikinä keksitkään. Kookosöljy kestää mainiosti kuumennuksen, joten vain mielikuvituksesi on rajana. Moni syö sitä 2-4 ruokalusikallista joka päivä.

kookosoljy

Kookosöljyn tulee olla kylmäpuristettua. Voit ostaa sitä luontaistuotekaupasta tai nettikaupoista mm. 500 gramman ja kilon lasipurkeissa. Se on jo löytänyt tiensä joihinkin ruokakauppoihinkin. Hopeavärinen paketti ruokakaupan kylmähyllyssä on eri tuote, se ei ole kylmäpuristettu. Itse käytän yleensä CocoVin kookosöljyä.

Mitä siitä tekee niin terveellisen? Siihen on monta syytä. Ensinnäkin, kookosöljy koostuu suurimmaksi osaksi tyydyttyneestä rasvasta, ja on siten hyvin stabiilia muihin kasviöljyihin verrattuna. Toisin kuin useimmissa eläinrasvoissa, kookosöljyn rasvahappoketjut ovat keskipitkät, eivätkä pitkät. Siksi ne liukenevat paremmin veteen kuin muut tyydytetyt rasvahapot. Lisäksi, kookosöljy on kehossa juoksevaa, koska se sulaa jo noin 26 asteessa. Kookosöljy imeytyy erittäin nopeasti ja tehokkaasti kehoon. Se tehostaa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa varastoitumatta rasvakudokseen.

Kookosöljy sisältää runsaasti lauriinihappoa. Samaa ainetta on äidinmaidossa. Lauriinihappo vahvistaa immuunijärjestelmää, sekä toimii antibakteerisesti muuntumalla aineeksi, joka on myrkyllinen monelle virukselle, bakteerille ja sienelle. Se suojaa muun muassa herpestä ja influenssaa vastaan ja tappaa suolistoloisia.

Kookosöljyn käyttäminen auttaa myös alentamaan veren LDL-kolesteroliarvoja. Tämä ajatellaan johtuvan öljyn myönteisestä vaikutuksesta kilpirauhasen toimintaan.

Kookosöljy stimuloi monella ihmisellä painon pudotusta. Se auttaa ehkäisemään makeanhimoa ja lisää aineenvaihduntaa.

Kookosöljyllä on todettu olevan myönteinen vaikutus myös vanhempien ihmisten muistin toimintaan. Tämä Kostdoktorn-blogin artikkeli kertoo tapauksesta, jossa mies onnistui lieventämään alzheimer-dementiaansa kookosöljyn avulla: LCHF och alzheimers.

Voit käyttää kookosöljyä sekä sisäisesti että ulkoisesti! Öljy on erinomainen keino kosteuttaa kuivaa ihoa esimerkiksi jalkapohjissa tai käsissä, ja on mitä mainiointa hierontaöljyä. Kookosöljy pehmentää ihoa ja voi hidastaa ihon vanhenemista. Siitä voi olla apua myös psoriasikseen ja ihottumiin.

Kookosöljy on hyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *