Tänään täyttää vanhin tyttäreni 18 vuotta. Tuntuu uskomattomalta, että tuosta elämäni ehkä erikoisemmasta aamusta, kun minusta tuli äiti, on kulunut jo niin kauan. Tyttäreni lempiherkkuja ovat kookos ja happamat marjat, ja pähkinäryhmästä ehdoton suosikki on manteli, joten kehitin hänen synttäreitään varten oman kakun: kookos-manteli-marja -raakakakku.
Tarvitset yhteen 8-12 hengen kakkuun:
Pohja:
- 2 dl luomumanteleita, jotka ovat lionneet ainakin pari tuntia
- 1,5 dl kookoshiutaleita
- noin 8 kuivattua luomuaprikoosia
- ripaus hyvää suolaa
Täyte 1 (marjatäyte):
- 2 dl cashewpähkinöitä, liotettuna väh. 8 h
- 400 g kotimaisia herukoita tai vadelmia tai sekoitus
- 4-6 rkl agavesiirappia tai kookossiirappia (tai enemmän, riippuu marjojen happamuudesta)
- 1,5 dl raakakaakaovoita
Täyte 2 (kookoskuorrutus):
- 1 dl cashewpähkinöitä, liotettuna väh. 8 h
- 2 rkl kookoshiutaleita
- 1 rkl agavesiirappia
- 4 rkl kookosöljyä
- 1-2 rkl limemehua
Koristeeksi:
- marjoja, manteleita, kaakaopavun rouhetta
Tee näin:
Liota pähkinät ja mantelit.
Kaada mantelit siivilään ja aja ne sekä kookoshiutaleet murskeeksi monitoimikoneessa. Lisää sitten aprikoosit ja suola ja aja tasaiseksi massaksi. Massa on hyvä jos pystyt muotoilemaan siitä sormien välissä pienen pallon. Jos et pysty, lisää 1-2 aprikoosia tai 1 tl vettä.
Sopiva vuoka on irtopohjavuoka, jonka halkaisija on 20 cm. Jos käytät isompaa vuokaa, on hyvä tehdä hieman suurempi kakku. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan reunan ja pohjan väliin. Painele pohjataikina tiiviiksi kerrokseksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.
Ota marjat esille sulamaan. Ota muutama marja erilleen koristelua varten. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Kaada 2/3 cashewpähkinöistä ja marjat monitoimikoneeseen ja aja sileäksi massaksi. Lisää sitten sula kaakaovoi hitaasti koneen ollessa käynnissä. Makeuta agavesiirapilla tai kookossiirapilla. Maista sopiva makeutuksen määrä! Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Aseta kakku taas jääkaappiin sill’aikaa kun valmistelet ylimmän kerroksen.
Sulata kookosöljy. Soseuta loput cashewpähkinöistä, kookoshiutaleet, makeutus, limemehu ja sula kookosöljy sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Maista sopiva makeutus ja happo. Levitä ylin kerros kakun päälle. Koristele sitten kakku kauniisti kokonaisilla marjoilla, manteleilla ja ehkä kaakaopavun rouheella.
Säilytä kakkua jääkaapissa, jossa se säilyy kolmisen päivää ilmatiiviissä astiassa, muuten noin päivän.