Perinteinen Janssonin kiusaus

Tämä perinteinen Janssonin kiusaus on vaan ihan parasta kun sen tekee alusta itse. Monitoimikone on oivallinen kaveri keittiössä, jonka ansiosta varsinaiseen kokkaukseen kuluu oikeastaan tunnin sijaan vain minuutteja.

Janssonin kiusaus

Tarvitset:

  • 2,5 kiloa perunaa, valitse yleisperuna tai kiinteä
  • 5-6 isoa sipulia
  • 3 litteää purkkia anjovisfileitä – myös niiden liemi
  • n. 8-10 dl kermaa, aitoa kuohukermaa
  • (1 dl korppujauhoja tai 0,5 dl mantelijauhoja)
  • n. 100 g voita

Riittää ja kestää:

4-5 perheelle pariksi päiväksi ruokaa tai isommalle porukalle yösafkaa. Aikaa menee noin vartti, jos sinulla on monitoimikone, tunti jos sinulla ei ole, plus tunti uunissa.

Tee näin:

Kuori perunat ja sipulit. Leikkaa sipulit pituussuuntaisesti kahtia. Voitele syvä uunipelti voilla, tai iso lasagnevuoka tai vastaava jos teet pienemmän satsin.

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

monitoimikoneJos sinulla on monitoimikone: Aseta koneeseen karkein raastinterä, jolloin saat suikaleita (katso kuva). Suikaloi koneessa muutama peruna ja sipulin puolikas, ja tyhjennä koneen kulho aina kun se alkaa olla täynnä suoraan voideltuun uunipeltiin tai vuokaan.

Jos sinulla ei ole monitoimikonetta: Puolita perunat pituussuunnassa. Leikkaa sitten 5 mm paksuja siivuja, jotka leikkaat sitten vielä suikaleiksi. Viipaloi sipulin puolikkaat. Kaada peruna- ja sipulisuikaleet voideltuun peltiin tai vuokaan.

Avaa anjovispurkit. Huomio! Älä heitä nestettä pois – kaikki liemet käytetään. Riko anjovisfileet kevyesti ja jaottele ne tasaisesti vuokaan peruna-sipuli -seoksen sekaan. Kaada sitten purkkien liemet suoraan seoksen päälle.

Painele seosta hieman kasaan samalla varmistaen, että pinta on tasainen. Kaada sitten kermaa vuokaan. Kerman määrä on oikea silloin kun kerma juuri ja juuri näkyy perunasuikaleiden välissä, mutta ei ulotu kuitenkaan ihan pintaan asti. Käytä aitoa kermaa. Voit halutessasi korvata muutaman desin kermasta maidolla.

Jos käytät korppujauhoja ripottele niitä nyt pintaan noin desin verran. Voit korvata korppujauhot myös 0,5 dl mantelijauhoilla tai jättää ne pois. Älä kuitenkaan jätä voita pois: viipaloi juustohöylällä jääkaappikylmää voita janssonin pintaan siten, että vähintään puolet pinnasta peittyy. Voit tarvittaessa valmistella janssonin kiusauksesi etukäteen tähän asteeseen saakka jopa edellispäivänä ja säilyttää kylmässä.

Laita pelti tai vuoka 225 asteiseen uuniin, keskiosaan. Laske lämpötilaa hieman jos kiusauksen pinta alkaa tummua liikaa. Janssonin kiusaus on valmis noin tunnin päästä tai kun tunnet haarukalla, että perunat ovat pehmenneet kokonaan.

Tarjoile Jansson ison vihersalaatin kera.

Janssonin kiusaus on parhaimmillaan ehkä vartti valmistumisen jälkeen kun se ei ole enää liian kuuma. Se on hyvä uudelleen lämmitettynä myös seuraavana päivänä.

Perinteinen Janssonin kiusaus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *