Kermainen linssikeitto

Tähän linssikeittoon voit käyttää vihreitä tai punaisia linssejä. Kuvan keittoon käytettiin vihreitä linssejä. Punaiset linssit kypsyvät nopeammin, noin vartti riittää, kun vihreät linssit tarvitsevat puoliseen tuntia. Linssejä ei tarvitse liottaa etukäteen. Tämä kermainen linssikeitto vaan paranee kun sen lämmittää seuraavana päivänä uudestaan joten voit hyvin tehdä tuplasatsin kerralla.

kermainen linssikeitto

Tarvitset:

  • 1 iso sipuli
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 punainen paprika
  • noin 50 g voita (tai kookosöljyä)
  • 1 tl currya, 1 tl kurkumaa ja 1 tl kanelia
  • noin 200 g vihreitä tai punaisia linssejä
  • 2 perunaa tai yksi pieni kukkakaali
  • vettä tai aitoa lihalientä
  • pari rkl tomaattipyrettä
  • (2-3 tl intiaanisokeria)
  • 2 dl kermaa (tai kookosmaitoa)
  • suolaa ja mustapippuria
  • pari rkl sitruuna- tai limemehua
  • iso nippu persiljaa

Riittää ja kestää:

4-5 hengelle, noin 20-40 minuuttia

Tee näin:

Kuori ja pilko sipuli. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ensin pituussuuntaisesti ja sitten kuutioiksi. Kuutioi paprika. Jos käytät perunoita, kuori ne ja leikkaa niistä kuutiot. Jos haluat vähähiilihydraattisemman version, jätä perunat pois ja leikkaa pienestä kukkakaalista kukat irti ja kuutioi sen kanta.

Kuumenna voita isossa kattilassa ja paista siinä muutama minuutti sipulisilppu ja porkkanakuutiot sekä curry, kurkuma ja kaneli. Lisää peruna tai kukkakaali. Lisää myös paprika.

Lisää linssit sekä vettä tai aitoa lihalientä siten, että kaikki ainekset peittyvät ja vähän lisää. Lisää myös tomaattipyre ja sokeri (vhh-versioon jätä sokeri pois). Keitä kunnes linssit ovat pehmenneet täysin. Lisää vettä keittämisen aikana siten, että kasvikset ja linssit ovat jatkuvasti peitettyinä. Punaiset linssit vaativat kypsyäkseen vain viitisentoista minuuttia, vihreät puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla – jos liemessä oli suolaa, et ehkä tarvitsekaan lisää suolaa.

Lisää lopuksi kerma ja kiehahda keitto. Mausta sitruuna- tai limemehulla. Maista uudestaan sopiva suolan ja pippurin määrä.

Vinkki: Jos haluat keitosta vegaanisen version, korvaa voi öljyllä (esimerkiksi kookosöljyllä tai keltaisella oliiviöljyllä) ja kerma kookosmaidolla. Sekin on erittäin herkullinen versio!

Kermainen linssikeitto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *