Jauhomatojen kasvatus – yksinkertainen ohje

Jauhomatojen kasvatus on todella yksinkertaista. Se ei myöskään ole kallista. Kasvatan jauhomatoja lähinnä kanoilleni, mutta kunhan madot ovat kerenneet lisääntymään, niistä on tarkoitus valmistaa ruokaa myös koko perheelle. Juuri nyt koko matosato menee tipuilleni, jotka ovat vasta kuukauden ikäisiä. Olen kirjoittanut tipujen ruokavaliosta ja ruokinnasta erillisen kirjoituksen: Tipujeni luonnollinen ruokavalio. Itse pääsin maistamaan jauhomatoja ensimmäistä kertaa puolitoista vuotta sitten: Syötävät toukat ja sirkat.

Jauhomatojen kasvatus

Jauhomatojen eli jauhopukin toukkien kasvatukseen ei tarvitse ostaa muuta kuin ensimmäinen matosatsi, eli joukko toukkia. Jauhopukin toukkia saa ostaa eläintarvikeliikkeistä. Sen lisäksi tarvitsee yksinkertaisimmillaan vain muovilaatikon, jotain jauhoja tai ryynejä sekä vihannesten kantapaloja viikoittain, ja näitä yleensä löytyy kodeista.

Jauhomadot ovat siis jauhopukin toukkia. Toukat koteloituvat pikkuhiljaa, ja niistä tulee jauhopukkeja, mustia koppakuoriaisia. Nämä sitten lisääntyvät ja munivat. Munista kuoriutuu taas pikku toukkia, ja kierto on täysi. Kiertoon menee ehkä 10-12 viikkoa – mitä optimaalisempi lämpötila sitä nopeampi kierto. +27 – 28 astetta lienee lähellä optimia mutta huoneenlämpö toimii tarpeeksi hyvin. Moni pitää matofarminsa jääkaapin yläpuolella olevassa kaapissa, jossa on usein sopivan lämmintä.

Jauhomatojen kasvatukseen on kaksi päämenetelmää: “kaikki yhdessä laatikossa” tai “jauhopukin eri kehitysvaiheet eri laatikoissa”. Molemmilla menetelmillä on omat etunsa. Yhden laatikon menetelmä on yksinkertaisin ja nopein järjestää. Useamman laatikon menetelmässä lajin kannibalismi on estetty, eli pukit eivät pääse missään vaiheessa syömään toukkia, ja sadonkorjuu on helpompaa. Itse päädyin kahden laatikon menetelmään.

Kahden laatikon menetelmä jauhomatojen kasvatuksessa

Tässä menetelmässä asetetaan kaksi muovilaatikkoa päällekkäin. Ylemmän laatikon pohja leikataan pois ja tilalle kiinnitetään hyttysverkko. Ole varovainen pohjan leikkauksessa, halpa muovi halkeilee helposti. Verkko voidaan kiinnittää esimerkiksi ilmastointiteipillä. Vedä verkkoa tarpeeksi pitkälle reunan yli.

Jauhomatojen kasvatus
Tarvitset kaksi muovilaatikkoa, terävän veitsen tai mattoveitsen, hyttysverkkoa ja teippiä.
Jauhomatojen kasvatus
Kaksikerroksinen matofarmi – jauhomatojen kasvatusastia.

Alimmassa laatikossa asuvat madot eli toukat ja ylimmässä pukit. Kotelot siirretään aina alimmasta laatikosta ylimpään sitä mukaa, kun niitä bongaa, sen huomaa kyllä viimeistään silloin kun ne ovat kehittyneet pukeiksi. Verkon läpi pukkien munimat munat tippuvat alempaan laatikkoon, jossa ne sitten muutaman viikon päästä kuoriutuvat ja kasvavat täysimittaisiksi madoiksi.

Alimpaan laatikkoon laitetaan alustaksi muutama sentti jauho- ja ryynisekoitusta, pala jotakin vihannesta sekä madot. Ylimpään laatikkoon laitetaan hyttysverkon päälle ryynejä tai hiutaleita (jauhot tippuisivat verkosta alas), vihannespala, ja esimerkiksi munakenno, koska jauhopukit tykkäävät kiipeillä ja piileskellä pimeässä. Hiutaleita tulee olla tarpeeksi, jotta munivat jauhopukit voivat kaivautua niihin muninnan ajaksi.

Kantta ei tarvitse, koska madot eivät muutamaa milliä korkeammalle sileää muovia pitkin kiipeile, eivätkä pukit pikkusiivistään huolimatta osaa lentää. Jos pidät kantta, siihen on leikattava ilmareikiä, jotta alemman laatikon kosteus ei tiivisty.

Jauhomatojen kasvatus
Alimmassa laatikossa asuvat madot, eli toukat, jotka aina jossain vaiheessa koteloituvat.
Jauhomatojen kasvatus
Kotelot siirretään ylimpään laatikkoon – suoraan hyttysverkon päälle tai munakennoon.
Jauhomatojen kasvatus
Ylimmässä laatikossa kotelot muuttuvat sitten jauhopukeiksi. Ne ovat ensin vaaleita, sitten ruskeita, ja aikuisina, sukukypsinä, mustia. Pukit viihtyvät munakennon alla pimeässä!

Itse käytän kahta isoa muovista karkkilaatikkoa, jotka satuin löytämään kotoa. Myöhemmin on tarkoitus laajentaa matofarmia hieman ja hankkia isommat laatikot. On hyvä, jos laatikot ovat suhteellisen matalia, koska korkeudesta ei ole matoille hyötyä vain vie tilaa kaapista, jos siellä farmiasi säilytät. Kasvatukseen voi toki ostaa ammattimaisemman näköisiä systeemejä esimerkiksi netistä, mutta kotikonsteilla pääsee hyvin alkuun.

Kasvatuslaatikot on hyvä tyhjentää ja siivota vähintään 1-2 kertaa vuodessa tai silloin, kun jauho on muuttunut täysin tummaksi. Tummuminen tapahtuu pikkuhiljaa matojen ulosteiden takia.

Jauhomatojen ruokinta

Madot voivat syödä melkein mitä vain tärkkelyspitoista jauhoa tai ryyniä. On tärkeää kuitenkin, että kasvatusalustalla ei ole vain jauhoja, vaan myös jotain hiutaleita tai ryynejä, ettei se ole liian kompakti. Proteiinipitoiset lisät, kuten proteiinijauheet tai rehu, ovat myös hyviä ravintoarvon kannalta. Jotkut lisäävät hieman kuivahiivaa joukkoon. Vanhentuneet jauhot ja ryynit käyvät tietysti myös oikein hyvin. Itselläni on alustana tällä hetkellä sekoitus kaura- ja ruishiutaleita, perusvehnäjauhoja sekä hieman lupiinijauhoja.

Jauhomatojen kasvatus
Madot syövät tässä kurkkua ja kukkakaalia. Vasemmalla näkyy useita koteloita.

Kerran tai pari viikossa on hyvä poistaa edelliset vihannespalat, jos niitä ei ole kokonaan syöty, ja laittaa uudet. Vihannespalan funktio on antaa nestettä madoille ja pukeille. Tarkoitukseen kelpaavat hyvin esimerkiksi kukkakaalin tai kurkun kantapalat, porkkanapalat, raaka peruna tai omenan siemenkota. Oikeastaan mikä vaan kasviksen osa.

Jauhomatojen kasvatus on antoisaa ja helppoa, eikä vaadi paljon aikaa. Inspiraationa ja oppimisen lähteenä minulla oli muun muassa seuraava blogikirjoitus: Jauhomato, kasvatus ja ruokinta.

Jauhomatojen kasvatus – yksinkertainen ohje

3 thoughts on “Jauhomatojen kasvatus – yksinkertainen ohje

  • 12/04/2020 at 07:14
    Permalink

    Miten sait ton verkon tohon ylempään nuin siististi ja tiukkaan?
    Mie ku koetin kötöstellä nii oi voi 😀

    Reply
    • 12/04/2020 at 12:25
      Permalink

      Vedin vaan tiukkaan ja sitten kunnolla ilmastointiteippiä. Tein sittemmin isomman systeemin, isommat laatikot, ja silloin tuin verkkoa altapäin muutamalla rautalangalla, jotta se ei roikkuisi liikaa. Tsemppiä sulle!!

  • 04/05/2020 at 19:29
    Permalink

    Kiitos! Sain jämäkämpää verkkoa ja kaupasta saan lisää karkkilootia. Oispa viel karkkejaki. Ekat pukit on kuoriutunu. Paljonko pidät pukkeja tossa ylemmässä laatikossa? Kanat o aivan sekoja matojen perrään.
    Hyvää kevättä ja kesää

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *