Ihanat, erimuotoiset naiset!

Tämä kirjoitus on suunnattu kaikille ihanille, erimuotoisille naisille. Vaikka kyseiset asiat kyllä koskevat yhtä lailla miehiäkin, selitän sen vain tänään naisen näkökulmasta.

Naisia tulee erimuotoisina ja erikokoisina. Länsimaan lääketieteessä on keksitty termi BMI, eli painoindeksi, ja samalla on määritelty normaali painoindeksi 20-25. Periaatteessa kyseistä vaihteluväliä pitäisi käyttää vain tilastoihin, mutta sitä käytetään vahingollisesti myös yksilötason neuvonnassa.

Itse koen painoindeksiä jokseenkin ongelmallisena, ja selitän miksi. Naisia on nimittäin erisorttisia. Ayurvedassa, ikivanhassa Intian alueelta tulevassa lääketieteessä, tunnetaan käsite dosha. Dosha on tavallaan kehotyyppi (ja paljon muutakin). Perusdoshia on kolme eri: vata, pitta ja kapha (äännetään ”kaffa”). Keho on näillä eri doshilla täysin erimuotoinen, ja niin on tarkoituskin olla. Löytyy myös kaikki eri yhdistelmät. Olen esimerkiksi itse pitta-vata tyypiltäni.

Erimuotoiset naiset vata pitta kapha
Ihanat erimuotoiset naiset. Piirros: Nina Westerback

Ayurvedassa doshan diagnostisoi lääkäri. Löytyy kuitenkin suuntaa antavia testejä, ja lukemalla kirjallisuutta ayurvedasta, on hyvin mahdollista, että tunnistaa oman doshansa ilman diagnoosiakin. Vata-tyypit ovat luonnostaan hoikkia ja niiden nivelet ja luut kapeampia kuin muilla doshilla. Vatat ovat useimmiten joko keskimääräistä pitempiä tai lyhempiä. Pitta-tyypit taas ovat useimmiten keskikokoisia sekä pituudeltaan että leveydeltään ja heidän lihasmassansa on runsaampi kuin vatalla. Kapha-tyypillä taas on luonnostaan enemmän muotoja, pyöreyttä ja pehmeyttä kuin muilla ja hänen lihaksensa ovat massiivisempaa sorttia. Eri doshiin liittyy myös eri luonteenpiirteitä, vaikka tänään puhunkin vain kehoista.

Monella kapha-tyypillä, ideaalinen painoindeksi ei olekaan välillä 20-25, vaan saattaa olla 25 yläpuolella. Monella kapha-naisella, painoindeksi 21 tarkoittaa jo sitä, että hän on alipainoinen ja epätasapainossa. Moni vata-nainen taas on terveimmillään kun hänen painoindeksinsä on 18-20, ja jos se nousee hänellä esimerkiksi 23:en, hän tuntee olonsa epämukavaksi vaikka kuinka hänelle väitettäisiin, että hän on normaalipainoinen. Tästä syystä en tykkää painoindeksin käytöstä yksilötasolla.

Paras ruokavalio riippuu myös doshastamme. Sama ruoka ei sovi kaikille doshille. Esimerkiksi kapha-tyypille makeita ja tärkkelyspitoisia ruokia pitäisi olla lautasella vain vähän, kun vata tarvitsee niitä enemmän. Pittalle voi sopia vegaaninen ja jopa raakaruokavalio, kun taas vata saavuttaa helpommin hyvän terveyden lihapitoisen ruokavalion avulla. Happamat marjat ja jogurtti voivat sopia vatan päivittäiseen ruokavalioon, kun taas pitta-tyypin on usein hyvä välttää happamia makuja. Tästä syystä en tykkää myöskään suomalaisen lautasmallin käytöstä yksilötasolla.

Meidän pitäisi tarkastella vaa’an sijaan omaa vointiamme ja kuunnella kehoamme paremmin, ja aina syödä puhdasta, mahdollisimman ravitsevaa ruokaa. Kun olemme tasapainossa, meidän nälkämme kertoo, milloin meidän on hyvä syödä ja kuinka paljon, ja tuntemuksemme kertovat siitä, syömmekö parasta ruokaa juuri itsellemme.

Ikivanhat viisaat opit voivat myös auttaa meitä. Ayurvedan ravinto-ohjeissa nimittäin ei ole varsinaisia ristiriitoja nykytietämyksen kanssa. Esimerkiksi se, että makeat ja tärkkelyspitoiset ruoat eivät sovi kaphalle tarkoittaa sitä, että lihavuudelle ja diabetekselle altis ihminen on herkempi hiilihydraateille kuin muut. Aktiivinen ja kunnianhimoinen, usein kovalla tempolla elävä pittatyyppi tarvitsee enemmän antioksidantteja kuin muut, koska hän happamoituu nopeammin jos hän syö väärällä tavalla.

Ihanat, erimuotoiset naiset, muistakaa rakastaa itseänne sellaisina kuin olette, ja suokaa kehollenne aina parasta!

Ihanat, erimuotoiset naiset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *