Teimme hiljattain viisihenkisessä perheessämme päätöksen, ettemme syö enää täyslihaa arkipäivinä. Vaikka kala, äyriäiset ja jauheliha- ja makkararuoatkin olisivat edelleen sallittuja, niin muutos väistämättä toisi enemmän kasvisruokaa arkeen, ja nimenomaan lisää kasvisperäistä proteiinia.
En sinänsä usko, että prosessoimaton naudan- tai sianliha olisi erityisen epäterveellistä. Olen kuitenkin itse havainnut, että oloni on sitä parempi mitä kasvisruokapainotteisemmin syön. Ihoni on paremmassa kunnossa, ja olo on pirteämpi. Se liha, mitä enää syön, on lähes kaikki luomulihaa tai riistaa.
Kerron lyhyesti miten tämä vegempi elämä -projekti toteutettiin.
- Keskustelimme kasvisruoan eduista, ja teimme päätöksen, yhdessä.
- Vaikka meillä on jo runsas hyllymetri keittokirjoja, ostimme yhden lisää. Valitsin tarkkaan, ja valintani oli Outi Rinteen Mielekkäät eväät. Olen testannut Outin reseptejä aikaisemmin ja jutellut hänen kanssaan ruoasta, ja hänen ajatuksensa ovat lähellä omiani.
- Ostin Ruohonjuuresta luomuna seuraavia aineksia: kikherneet, valkoiset pavut, mustat pavut, kidneypavut, vihreät linssit, belugalinssit ja kurpitsansiemenet. Samalla päivitimme pähkinävarastoa. Kotoa löytyi jo muun muassa punaisia linssejä ja mungpapuja.
- Ryhdyimme testaamaan uusia ruokia, osa Outin keittokirjasta, osa muualta. Maistoimme ja pyysimme lapsilta palautetta.
On meillä toki tehty kasvisruokaa aikaisemminkin. Valkoiset ja mustat pavut, sekä vihreät ja punaiset linssit ovat jo vuosia kuuluneet meidän perusruokavarastoomme, varsinkin talvisin. Mutta niistä on sitten tehty ne muutamat samat jutut – linssikeittoa, mustapapumuhennosta riisin kanssa ja italialaista minestronea. Kikherneistä on tehty hummusta. Ja tätä 100-prosenttista kasvisruokaa on tarjottu keskimäärin korkeintaan kerran viikossa. Nyt halusimme kehittyä ja oppia tekemään yhtä hyvin kasvisruokaa kuin sitä lihapitoista arkiruokaakin.
Mitä olemme saaneet muutaman viikon aikana aikaiseksi? Tässä muutamia esimerkkejä. Meillä ruokaa laittavat sekä mies että minä, mieheni useammin.










Uudet rutiinit alkavat pikkuhiljaa sujua. Muistamme nykyään jo useimmiten laittaa aamulla papuja likoamaan. Silti se ei ole vielä yhtä helppoa kuin lihan tai kalan käyttäminen. Pavut ja linssit eivät muotoudu eri muotoihin, kuten liha, jota voi leikata eri tavalla, esimerkiksi suikaloida, kuutioida tai viipaloida. Mikä on tietysti vain tottumiskysymys, koska palkokasveja on taas eri muotoja ja värejä, kun taas liha on aina ruskeaa!
Lopuksi vielä muutama vinkki lisää:
- Pidä aina eri sorttisia palkokasveja kotona, myös sellaisia, jotka eivät vaadi likoamisaikaa, kuten linssejä tai nyhtökauraa.
- Käytä illalla ennen kuin menet nukkumaan minuutti seuraavan päivän illallisen suunnitteluun. Silloin voit laittaa jo illalla esimerkiksi kikherneitä tai auringonkukkasiemeniä likoamaan.
- Tee valmiiden reseptien lisäksi myös ihan yksinkertaisia kokeiluja, jotta tiedät, kuinka ruoka maistuu ilman mausteita. Keitä esimerkiksi kikherneitä ja paista niitä kevyesti sipulin kanssa pannulla, lisäten vain suolaa ja pippuria. Kokeile sitten lisätä lempimausteitasi.
Pikkuhiljaa totumme, ja näyttää ilman muuta siltä, että jatkamme tätä vegempää arkea.