Anteeksi kuinka, professori Schwab?

Tänään ravitsemusterapian professori Ursula Schwab on jälleen kerran yrittänyt pelästyttää suomalaisia tyydyttyneen rasvan vaarallisuudesta. Olen usein aikaisemminkin kyseenalaistanut hänen asiantuntemusta, mutta tämän päivän artikkeli vie kyllä voiton.

Artikkelissa “Kovan rasvan terveyshaitat ovat entistä selvemmät: “Jokaisen tulisi viimeistään aikuisiässä tietää kolesterolinsa” professori Schwab muun muassa pohtii tyydyttyneen rasvan haitallisuutta ja harmittelee sitä, ettei kansa ole sitä oikein tajunnut.

Ursula Schwab ja tyydyttynyt rasva

Pahin tokaisu on mielestäni kuitenkin tässä:

– Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi. (lainaus, Ursula Schwab, Yle 6.3.2018)

Kuinka ihmeessä Schwab voi väittää tällaisia tuloksia tulevan kymmeniä viikoittain, kun Ruotsin Livsmedelsverket etsi erään lääkäriryhmän pyynnöstä vastaavia tutkimuksia muutama vuosi sitten, eikä niitä silloin löytänyt ylipäätään historiastakaan tarkastelun jälkeen kuin kourallinen?

Vuonna 2009 nimittäin Livsmedelsverket julkaisi nettisivuillaan niin kutsutun “72-8” -listan, jonka mukaan 72 tutkimuksen mukaan, tyydyttynyt rasva olisi haitallista, ja 8 tutkimuksen mukaan, tyydyttynyt rasva ei olisi haitallista. Kuitenkin parin lääkärin tarkastelun jälkeen, aivan valtaosa tutkimuksista sanoi jotain aivan muuta kuin että tyydyttynyt rasva olisi haitallista, ja lisäksi kymmeniä tutkimuksia, joiden mukaan tyydyttynyt rasva ei ole haitallista, puuttuivat listalta. Kyseinen lista ei tietenkään ole enää Livsmedelsverketin nettisivuilla, mutta mm. tässä lääkäri Andreas Eenfeldtin blogissa voit lukea, mistä oli kyse: Livsmedelsverket om mättat fett: 72-8. Tässä myös Uffe Ravnskovin kirjoitus liittyen listaan: Skrämselpropaganda av amatörer. Livsmedelsverketin tyydyttyneestä rasvasta peloittelevat professorit eivät onnistuneet koskaan näyttämään väittämäänsä toteen. Eikä ihme, koska väittämä ei taida olla tosi.

Eli haluaisin kyllä tietää, mitkä yli tuhat tutkimustulosta vuodessa (= kymmeniä joka viikko) tukee ajatusta, että tyydyttynyt rasva olisi haitallista. Sen sijaan, useat suuret metatutkimukset näyttävät, ettei näin ole, esimerkiksi Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis ja Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies.

Anteeksi kuinka, professori Schwab?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *